Vegan nachos met alles erop en eraan

Dit heerlijke gerecht kan het hele jaar door. Maar tijdens de hittegolf onlangs vond ik dit echt een uitkomst. Ik had trek in iets hartigs dat zo min mogelijk tijd in de keuken zou kosten: dat werden deze nachos met alles erop en eraan!

Eenvoudige vegan kaassaus

Vegan kaassaus kun je op meerdere manieren maken, meestal worden er cashewnoten voor gebruikt, zoals ik eerder liet zien met deze saus. Het nadeel daarvan is dat cashewnoten best prijzig zijn en je ze van te voren moet weken. Ik kwam een mooi recept tegen voor vegan kaassaus op de website van Allerhande dat supersimpel is: het is op basis van bloem! Ik heb het gemaakt en vind het een ideale saus voor gerechten als deze.

Afdrukken

Nachos

Ik vind het lastig om aan te geven voor hoeveel personen deze hoeveelheid is. Het hangt ervan af of je het als maaltijd eet (dan zou ik zeggen 2 personen) of als snack bij de borrel bijvoorbeeld. Dan zou het eerder voor 4 personen zijn. Dat wil er dus vooraf wel bij vermelden!

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 3-4 personen 1x
Scale

Ingrediënten

kaassaus

  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • 30 gram bloem
  • 400 ml. ongezoete plantaardige melk, zoals havermelk
  • 4 eetlepels edelgistvlokken
  • 1 theelepel kurkuma (geelwortel)
  • 1/2 theelepel zout

guacamole

  • eetlepel rode ui, gesnipperd
  • 1 tomaat, in kleine blokjes gesneden
  • 1 avocado, fijngeprakt
  • scheut limoensap
  • peper
  • zout

gehaktmengsel

  • olie, om te bakken
  • 1 schaal vegan gehakt, zoals deze
  • 1/2 zakje tacokruiden, zoals deze
  • 1 blik chilibonen 400 gram
  • 150 gram maiskorrels, uit blik

nachos en toppings

  • zwarte olijven, in plakjes gesneden
  • kleine rode ui, in dunne ringen gesneden
  • bosui, in dunne ringen gesneden
  • 1 zak tortilla chips, bijvoorbeeld deze
  • vegan crème fraîche zoals AH haverfraiche
  • plakjes jalapeno’s, uit een pot

Bereidingswijze

  • Verhit de eetlepels olijfolie in een pan. Roer met een garde de bloem erdoor en laat op een laag vuur 5 minuten gaar worden tot de bloem licht begint te kleuren en het een roux wordt.
  • Voeg al roerend de plantaardige melk erbij en blijf roeren tot je een gladde saus hebt. Voeg de edelgistvlokken, kurkuma en het zout toe en zet de kaassaus apart.
  • Maak de guacamole door de avocado te mengen met de tomaat, rode ui en limoensap en breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak het vegan gehakt een paar minuten tot het begint te kleuren.
  • Voeg het halve zakje tacokruiden toe en meng goed door.
  • Voeg een flinke scheut water toe en verwarm enkele minuten, roer steeds goed door.
  • Spoel de chilibonen en maiskorrels af in een vergiet met water en laat goed uitlekken.
  • Voeg de chilibonen en maiskorrels toe aan het gehakt en meng goed door.
  • Leg een laag tacochips op een groot bord of verdeel over kleinere bordjes. Verdeel er wat kaassaus en van het gehakt mengsel over.
  • Verdeel er wat van de toppings er over: olijven, jalapeno’s, bosui en rode ui.
  • Dek af met een laag tacochips en verdeel er weer wat kaassaus, het gehakt mengsel en toppings over en herhaal.
  • Schep als laatste wat vegan crème fraîche en de guacamole over de nachos en serveer.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply Carla

    Bedankt voor het recept.Een vraagje,kan je de saus ook maken met amandelmelk?

    20 augustus 2020 at 21:15
    • Reply Suzanne

      Hi, ja dat kan zeker! Ik zou wel ongezoete amandelmelk nemen.

      20 augustus 2020 at 21:20

    reageer