Naan brood van zoete aardappel

Sinds ik veganistisch eet, heb ik geen naan brood meer gegeten. Ik kwam er pas achter toen ze in de oven lagen: ik had er net een naan pizza mee gemaakt en bekeek op de verpakking de ingrediënten. Oops: er zit yoghurt in! Ik kreeg toen de tip om naan te kopen in de bio supermarkt, daar heb je wel vegan versies, maar het is er nooit van gekomen. Zelf maken kwam dus mooi uit en ik was erg benieuwd naar dit recept dat ik in een tijdschrift tegen kwam. Naan op basis van zoete aardappel? 

Ik wist niet zo goed wat te verwachten: proef je dan de zoete aardappel er niet heel erg door heen? Is het wel luchtig? Ik probeerde het en oh my wat lekker. Echt. Deze naan is zoveel smaakvoller dan alle naan die ik hiervoor heb gegeten! Ongelofelijk! Het is eventjes wat werk, dat wel. Je moet de zoete aardappel roosteren in de oven en het deeg moet gekneed worden en de tijd krijgen om te rijzen. Maar dan is het een makkie en zijn ze in no-time klaar. Geloof me: dit wil jij ook. Proberen dus! Laat je even weten of jij ze net zo lekker vind als ik?

Ingrediënten voor 8 stuks
360 gram speltbloem
1 zakje gedroogde gist
1 teaspoon kokosbloesemsuiker (ik gebruikte rietsuiker)
1 teaspoon zout
250 gram geroosterde zoete aardappel
75 ml. warme plantaardige melk
45 ml. olie (ik gebruikte zonnebloemolie)

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden en schil de zoete aardappel en snij in gelijke stukjes. Spreid de stukjes over een bakplaat en besprenkel met een klein beetje olie. Bak voor ongeveer 20 minuten in de oven tot je makkelijk een vork kunt prikken in de aardappel. Stamp de aardappel fijn tot een puree. Meng het bloem, gist, suiker en zout in een grote kom. Meng in een andere kom de zoete aardappel met de melk en olie en voeg dit mengsel toe aan de andere ingrediënten. Meng met een pollepel en vervolgens met je handen. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en kneed het deel tot het soepel is, dit duurt ongeveer 5 – 10 minuten. Doe het deeg in een ingevette kom en leg er een theedoek over. Laat 45 minuten rijzen. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en rol ze uit met een deegroller. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de naan broden aan beide kanten ongeveer 30 seconden. Laat uitlekken op keukenpapier.

Bron recept

Print Friendly, PDF & Email

Kijk ook eens naar

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer