Mijn vitamine routine als veganist

Het is een veel gestelde vraag: slik jij als veganist vitamines? Het antwoord is ja en in dit artikel laat ik je zien wat ik precies slik en waarom.

Vitakruid

In 2021 kwam ik in contact met Vitakruid een mooi toeval, want juist in die periode had ik mij voorgenomen nu toch echt weer eens goed te kijken of de vitamines die ik op dat moment gebruikte nog wel bij mij pasten. En toen kwam Vitakruid op mijn pad en sindsdien werken we samen. Ik mag mij inmiddels zelfs trotse ambassadeur noemen! Vitakruid is een familiebedrijf dat in 2000 is opgericht door Elly Korzelius met de missie om de brug te slaan tussen de moderne orthomoleculaire wetenschap en de Traditionele Chinese Geneeskunde. De slogan van Vitakruid is niet voor niets Driven By Health: gedrevenheid om gezondheid te verbeteren!

Advies

Na het invullen van de online vitaminetest, die geheel gratis en vrijblijvend is kwam er een productadvies uit waarna ik nog wat vragen had. Deze legde ik voor aan één van de orthomoleculair therapeuten van Vitakruid en zo ontstond een vitamine routine op maat die bij mij en mijn levenswijze past. Inmiddels is dit alweer bijna anderhalf jaar mijn vaste routine en daar voel ik me heel goed bij! Wel is daar in de loop van tijd één en ander aan gewijzigd. Hieronder lees je wat ik precies gebruik en waarvoor!

Basissuppletie

Vegan Omega-3 capsules

DHA en EPA kan door ons lichaam niet worden aangemaakt en moeten we dus uit onze voeding halen. Voor mensen die geen vis eten wordt aangeraden om algenolie te nemen. Hiervoor slikte ik om die reden al vegan Omega-3 olie. En nu gebruik ik de vegan Omega-3 capsules! Vitakruid heeft ook vegan algenolie in het assortiment. Deze capsules hebben echter mijn voorkeur, want ik kon niet wennen aan de algensmaak van de druppels. Die proef je bij deze capsules gelukkig niet! Het voordeel van de druppels is dan weer dat je die zelf kunt doseren, trouwens. Ik slik van deze vegan Omega-3 één capsule per dag.

Vitakruid Mineralencomplex

Deze Mineralen Complex bevat maar liefst 12 verschillende soorten mineralen waaronder koper en selenium. Ik had in de test aangegeven aandacht te willen geven aan mijn botten, haren en nagels en daarvoor dienen deze mineralen onder andere.* Deze vitamine neem je in bij de avondmaaltijd.

Enkele eigenschappen van Mineralen Complex:

 • Selenium is goed voor haar, nagels en de schildklier.*
 • Magnesium vermindert vermoeidheid en futloosheid.*
 • Chroom draagt bij aan de instandhouding van normale bloedsuikergehalten en een normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten.*

B12 combi 6000 met folaat en P-5-P

Deze smelttabletten bevatten onder andere vitamine B12, een belangrijke voor veganisten omdat B12 alleen in dierlijke producten voorkomt zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Het voordeel van een smelttablet is dat deze sneller wordt opgenomen door het lichaam via het mondslijmvlies. Het zorgt er zo ook voor dat werkzame nutriënten beter worden opgenomen. De tabletten hebben trouwens een aardbeiensmaak!

Enkele eigenschappen van vitamine B12:

 • Vitamine B12 heeft een gunstige werking op het verminderen van vermoeidheid en futloosheid.*
 • Vitamine B12 is gunstig voor het immuunsysteem, stemming en concentratievermogen.*
 • Vitamine B12 zorgt voor een verbeterde functie van het zenuwstelsel, de aanmaak van rode bloedcellen en het celvernieuwingsproces.*

Vitakruid B-Complex Actief zonder B6 (een multi voor de dag met choline)

Deze multi vitamine bevat uitsluitend de best opneembare vormen van vitamine B, uitgezonderd B6. Deze formule is zo samengesteld dat er geen vitamine B6 is toegevoegd om stapeling te voorkomen. Dit is een veelvoorkomend probleem bij vitamine B6 en daarom is dit B-complex zo samengesteld. Lees daar hier meer over in dit artikel op de website van Vitakruid. Zoals je hierboven ziet slik ik vitamine B12 in tabletvorm. In deze multivitamine dient de toegevoegde vitamine B12 om de overige B-vitamines goed op te kunnen nemen in het lichaam. Je kunt het zien als een schakel met een hele lage dosering.

Enkele eigenschappen van de B-Complex Actief zonder B6:

 • Vitamine B1 is o.a. goed voor het hart, zenuwstelsel, stemming en concentratievermogen.*
 • Vitamine B5 draagt o.a. bij aan de vermindering van vermoeidheid en normale weerstand tegen stress.*
 • Folaat is de natuurlijke vorm van vitamine B11 die aanwezig is in veel onbewerkte voedingsmiddelen, waaronder bladgroenten, bonen, citrusvruchten en avocado’s. Het draagt o.a. bij aan extra energie, het normaal functioneren van het immuunsysteem en de aanmaak van rode en witte bloedcellen.*

Vitakruid Gebufferde Vitamine C

Vitamine C speelt een belangrijke rol in ons immuunsysteem. Ons lichaam is niet in staat om het zelf te produceren, dus zijn we volledig aangewezen om het uit onze voeding te halen. Vitamine C komt voornamelijk voor in groente en fruit en bij mij ligt het nog wel eens op de loer dat ik hier dagelijks niet voldoende van binnenkrijg.

Enkele eigenschappen van Gebufferde Vitamine C met mangaan, koper en zink:

 • Mangaan is goed voor de botaanmaak.*
 • Vitamine C, koper en zink hebben een positieve invloed op het immuunsysteem.*
 • Zink is goed voor onder andere je botten, gezichtsvermogen, haren en nagels.*

Vitamine D3

Deze vitamine D3 is er één die vooral in de wintermaanden belangrijk is. Vitamine D wordt door mensen aangemaakt door de huid onder invloed van zonlicht. Het aangeraden advies dat ik van de orthomoleculair therapeut kreeg is: in de winter wil je 50 mcg binnenkrijgen en in de zomer 25 mcg als onderhoudsdosering.

Deze vitamine slikte ik hiervoor al, want het is inderdaad een belangrijke, zeker in deze donkere maanden! De zon is in Nederland slechts 5 maanden in het jaar fel genoeg om de huid te voorzien van voldoende stralingsbehoefte. En dan moet je er nog zelf voor zorgen dat je ook voldoende buiten komt. Vegan of niet, deze vitamine is eerder een behoefte dan een luxe! In dit artikel van Vitakruid lees je meer over vitamine D.

Enkele eigenschappen van vitamine D3:

 • Vitamine D speelt een rol bij de botaanmaak en is goed voor het behoud van sterkte botten.*
 • Vitamine D is gunstig voor je weerstand.*
 • Vitamine D is goed voor de spieren en het gebit.*

SilSolutions®

Deze gebruik ik dagelijks op nuchtere maag. SilSolutions® helpt mijn haar volume te verbeteren en gezonde haren en nagels te behouden.

Enkele eigenschappen van SilSolutions®:

 • Voor behoud van de stevigheid, zachtheid en elasticiteit van de huid.
 • 100% natuurlijk organisch silicium (silicea) op basis van hoogwaardig brandnetelextract.
 • Buitengewoon goed opneembaar door toevoeging koolstofatoom en vloeibare vorm.

Super Greens

Dit poeder bevat maar liefst 25 nutriënten voor meer energie en vitaliteit. Je kunt dit poeder innemen met water of vruchtensap, of tijdens de maaltijd door bijvoorbeeld een sladressing. Dit poeder bevat onder andere gerstegras, rozebottel, tarwegras, spiruline en acerola. Ik ga dit gebruiken door smoothies! Handig: er zit een maatlepel in de pot zodat je altijd de juiste dosering hebt. Eén maatlepel levert vitaminen, mineralen, sporenelementen, antioxidanten en aminozuren, gelijk aan: drie porties groenten en twee porties fruit. Het is natuurlijk geen vervanging voor verse groenten en fruit, maar wel een fijne aanvulling! Deze gebruik ik ongeveer 1 à 2 keer in de week:

Enkele eigenschappen van Super Greens:

 • Vitamine E is een antioxidant die bijdraagt aan de bescherming van gezonde lichaamscellen.*
 • Zink is goed voor de concentratie en draagt bij aan sterke botten.*

 

Zo ziet mijn routine er uit:

ochtend

 • op nuchtere maag: 20 ml. SilSolutions®
 • 1 maatlepel Multi Basis of Super Greens met smoothie of sap (1 à 2 keer in de week)
 • 1 tablet vitamine D3 – 25 mcg

middag

 • 1  capsule vegan Omega-3
 • 1 capsule Gebufferde Vitamine C
 • 1 capsule B-Complex Actief zonder B6
 • 1 smelttablet B12 combi® 6000 met folaat en P-5-P

avond

 • 1 capsule Mineralen Complex (bij de maaltijd)

Ook interessant om te lezen: de 22 meest gestelde vragen over vitamines

*Op basis van goedgekeurde gezondheidsclaims.

Dit artikel is in samenwerking met Vitakruid tot stand gekomen.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer