Lasagne bolognese met vegan kaassaus

Al is het hartje zomer gaat een stuk lasagne er bij mij toch echt wel in! Ik had laatst een zak gedroogd tofu gehakt gekocht bij de toko en wilde daar een bolognesesaus mee maken. Die smaakte heerlijk in deze lasagne!

Gedroogd tofu gehakt

Het was de eerste keer dat ik dit gehakt gebruikte, wat een aanrader! Het lijkt op de TVP die ik eerder gebruikte voor onder andere hachee en roti en de bereiding is ook vrijwel hetzelfde. Een minuut of 5 laten weken in heet water, dan zet het gehakt uit en wordt het zacht. Vervolgens even afspoelen onder de kraan, goed laten uitlekken en dan verder verwerken zoals je bij andere vega gehakt ook zou doen. Omdat het zo uit zet heb je maar weinig nodig. Het is echt veel goedkoper dan de schaaltjes gehakt in de winkel en omdat de smaak vrijwel neutraal is, het neemt de smaken van het gerecht waar je het mee bereid aan, is dit een heel goede vervanger die lief is voor je portemonnee. Een zakje met 250 gram kost rond de 2 euro. Ik kocht deze bij Amazing Oriental. Let op, de ingrediënten die bij het product vermeld staan kloppen helemaal niet.

Bechamelsaus

Heerlijk bij deze lasagne is de bechamelsaus, die bestaat uit silken tofu. Je hoeft het alleen even fijn te malen in een keukenmachine of blender, makkelijker kan bijna niet!

Ingrediënten

  • olie, om in te bakken
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 wortel of halve winterwortel, in kleine blokjes gesneden
  • 1/2 courgette, in kleine blokjes gesneden
  • 75 gram gedroogd sojagehakt, geweekt, afgespoeld en uitgelekt (of een schaal vegan gehakt)
  • blik tomatenblokjes van 400 gram
  • ongeveer 250 tot 300 ml. passata (gezeefde tomaten)
  • lasagne bladen, ik nam deze volkoren bladen van het huismerk van AH
  • 1 pakje silken tofu *

kaassaus

  • 35 gram cashewnoten, van te voren een kwartier geweekt in heet water
  • 250 ml. kokend heet water
  • 20 gram tapioca zetmeel **
  • 2 eetlepels edelgistvlokken ***
  • 1/2 tot 1 theelepel kurkuma voor een gele kleur

* dit is een zachte variant van tofu die je kunt kopen bij Aziatische supermarkten, toko’s en sommige biologische supermarkten zoals Ekoplaza. Het wordt ook wel zijdetofu genoemd en je kunt er hier meer over lezen.

** dit is essentieel voor deze kaassaus. Je kunt dit niet vervangen door gewoon meel, het zorgt niet voor hetzelfde effect. Tapioca zorgt voor de elastische structuur van de kaas. Je kunt het kopen bij toko’s, Ekoplaza of Holland & Barrett bijvoorbeeld. Je kunt er ook andere kazen mee maken zoals deze vegan mozzarella. Vind je dit allemaal teveel werk kun je natuurlijk ook kiezen om kant en klare vegan geraspte kaas te gebruiken in deze lasagne van bijvoorbeeld Wilmersberger.

*** dit zorgt voor een hartige, kazige smaak. Edelgistvlokken kun je in biosupermarken en sommige gewone supermarkten kopen. Ik koop zelf meestal de edelgistvlokken van Bio Today bij Albert Heijn.

Het recept voor de kaassaus is een aangepaste versie van het recept van Cooking with Plants.

Bereidingswijze

  • Verhit wat olie in een hapjespan. Fruit de ui en knoflook tot ze zacht worden. Voeg de blokjes courgette en wortel en het gehakt toe en bak een paar minuten mee.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en de passata laat een minuut of 5 op een laag vuur zachtjes koken.
  • Maak intussen de kaassaus door alle ingrediënten te mengen tot een zo’n glad mogelijke saus. Schenk de saus in een steelpan en verwarm terwijl je goed roert met een houten lepel of spatel voor enkele minuten tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Meng de silken tofu in een keukenmachine of blender tot een glad mengsel.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schep een laag tomaten-gehaktsaus in een lasagneschaal. Bedek met 1 laag lasagnevellen. Schep er weer een laag tomaten-gehaktsaus op en bedek met een laag bechamelsaus. Dek af met lasagnebladen, weer een laag tomaten-gehaktsaus en bechamelsaus en ga zo door tot de schaal vol is. Verdeel als laatste de kaassaus erover.
  • Zet de lasagne in de oven en bak voor 30 minuten. De lasagne is gaar wanneer je er met gemak een vork in kunt prikken.
  • Smaakt de dag erna nog lekkerder wanneer alle smaken ingetrokken zijn, dus maak deze lasagne gerust de dag ervoor al. Laat goed afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.

Variatietips

  • Vervang de lasagne bladen door repen courgette.
  • Vervang de kaassaus door vegan mozzarella.

Kijk ook eens naar

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer