Kaneelbroodjes

Een tijdje geleden maakte ik voor het eerst kaneelbroodjes. Dat bleek een stuk minder ingewikkeld te zijn dan het me leek. En wat is smaakt het lekker, zo warm uit de oven! Ik serveerde er wat kokos slagroom bij, gemaakt van kokosmelk. Klik hier voor het recept daarvan.

De icing er pas op doen wanneer je het broodje gaat eten dus! Dit recept is niet moeilijk, vraagt niet om onmogelijk te vinden ingrediënten en zorgt voor heerlijke zoete geur in je huis tijdens het bakken. Ik maakte de eerste keer alleen de fout om de icing over alle broodjes heen te gieten en ze dan te bewaren. Dat ging helemaal mis: de broodjes werden keihard.

Ingrediënten
de vulling
1/2 cup/110 gram rietsuiker
2 tsp/7 gram kaneel
snufje zout
handje rozijnen
het deeg
3 cups/400 gram speltbloem en ongeveer 1/2 cup/80 gram voor tijdens het kneden
3 tbsp/50 gram rietsuiker
1 teaspoon/2 gram bakpoeder
1/2 tsp/4 gram baking soda
1/2 tsp/5 gram zout
1 cup/200 ml. kokosmelk uit een pakje vermengd met 1 tsp/5 ml. azijn, dit zorgt voor het effect van karnemelk
6 tbsp/90 ml. kokosolie, gesmolten gebruik 2 tbsp/30 ml. per keer
1/3 cup/80 ml. maple syrup
de icing
150 gram poedersuiker
1 tbsp/14 gram vegan boter
2-3 tbsp/36-54 ml. water
1/4 tsp/1.2 ml. vanille extract

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden.

Meng alle ingrediënten voor de vulling en roer door met een vork. Het wordt een korrelig mengsel.

Maak dan het deeg. Hou een zeef boven een grote kom en zeef het speltbloem, baking soda, bakpoeder en zout. Voeg dan maple syrup, het kokosmelk en azijn mengsel en 2 tbsp/30 ml. gesmolten kokosolie toe. Roer voorzichtig door met een houten spatel of lepel. Het deeg is erg plakkerig!

Strooi wat speltbloem over het aanrecht voor het kneden van het deeg. Kneed het deeg luchtig en laat het bloem er erdoor opgenomen worden tot het een gladde textuur heeft, maak er een bal van. Plaats de deegbal in een met wat bloem beklede kom, dek af en laat 20 minuten rusten in de koelkast.

Zeef ongeveer 1/4 cup/40 gram bloem over het aanrecht en leg de deegbal er op. Rol met een deegroller uit tot het de gewenste dikte heeft. Bestrijk 2 tbsp/30 ml. gesmolten kokosolie over het uitgerolde deeg. Wanneer dit te veel lijkt, bewaar de rest van de kokosolie, dit kun je in de overige stappen nog gebruiken.

Strooi dan de vulling over het deeg uit en eventueel een handje rozijnen. Rol het deeg dan op. Doe dit zo voorzichtig mogelijk, de onderkant van het deeg kan nog wat plakkerig zijn.

Snij de rol deeg in plakken. Vet een ronde ovenschaal in met de resterende gesmolten kokosolie. Plaats de plakken in de ovenschaal tegen elkaar aan. Bestrijk de bovenkant en eventuele zijkanten van de rollen met 2 tbsp/30 ml. gesmolten olie. Zorg dat iedere rol goed bedekt is met de kokosolie.

Bak de kaneelbroodjes ongeveer 15 minuten in de oven. De zijkanten moeten wat knapperig worden terwijl de binnenkant zacht blijft.

Maak de icing door de ingrediënten te mengen. Giet deze pas over de broodjes wanneer je ze gaat eten, mijn ervaring is dus dat de broodjes keihard worden wanneer je dit al van te voren doet!

Kaneelbroodjes

Kaneelbroodjes

Kaneelbroodjes

Kaneelbroodjes

Kaneelbroodjes

Kaneelbroodjes

Op basis van dit recept.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply Joika

    Hmmm heb nu plots heel erg zin in iets met kaneel 😮 Leuk recept! x

    13 maart 2015 at 10:56
  • reageer