Kaas: een overzicht van de lekkerste vegan alternatieven uit de winkel en zelfgemaakt

Het is een vraag die me vaak gesteld wordt: ‘wat is de lekkerste veganistische kaas?’. Ik kan er geen antwoord op geven, want over smaak valt niet te twisten. Dat bleek wel in een video die ik laatst opnam met een vegan kaasplank: de kazen die ik geweldig vond vond mijn vriend niet zo en wat hij heerlijk vond vond ik juist weer de minst lekkere. Toch laat ik je in dit artikel mijn huidige favorieten zien en drie plantaardige kazen die je heel eenvoudig zelf kunt maken!

Video

Liever de video kijken? Dat kan! Ik zou het heel erg waarderen als je de video een duimpje omhoog geeft en je abonneert op het kanaal van Wat eet je dan wel zodat je geen video meer hoeft te missen!

Vele kazen getest

Ruim 3 jaar geleden maakte ik de stap van vegetariër en veganist. Ik zei daarbij vaarwel tegen kaas. Dag mozzarella, dag plakjes rookkaas, dag Goudkuipje, dag witte gekruide kaasblokjes in olie… Eerlijk: ik zag er tegenop. Ik hield van kaas en ik ging er vanuit dat ik kaas enorm zou missen. Dat viel ontzettend mee. Er wordt beweerd dat in kaas caseine zit, vergelijkbaar met caffeïne en nicotine met als kenmerkende eigenschap dat het verslavend is. Hoe meer kaas je eet, hoe meer je brein er om smeekt. Ik stopte met kaas en het missen bleef uit. Wellicht had dat ook met mijn mindset te maken en de vastberadenheid om de Vegan Challenge succesvol te voltooien, maar het viel mij allemaal echt mee.

Wat dan over de pasta en pizza?

Toch wilde ik wel een vervanger voor bepaalde gerechten. Zoals geraspte kaas over de pizza, Parmezaan over de pasta, een plakje kaas op een tosti, dat soort dingen. Ik ging op zoek en heb de afgelopen jaren ontzettend veel kazen getest. Zo’n 80 procent vond ik ronduit vies. Chemische rare smaakjes en vreemde stucturen en soms ontzettend duur ook. Maar gelukkig is het assortiment aan plantaardige producten in de supermarkten de afgelopen tijd zo enorm uitgebreid dat ik een aantal hele lekkere kaas producten heb ontdekt.

Voor alles een vervanger behalve…

Ik kan nu wel zeggen dat ik voor alles een goede vervanger heb gevonden. Op eentje na: smeerkaas. En dan bedoel ik niet de roomkaas van bijvoorbeeld Oatly of Violife: ik bedoel de echte dikke, vreselijk slechte maar oh zo lekkere smeerkaas van bijvoorbeeld Goudkuipje of Slankie. Dol was ik er op, vooral op die twee. Op dit moment ben ik bezig om een vegan smeerkaas te ontwikkelen, een versie met sambal om precies te zijn, dat was mijn favoriet. Ik deel ‘m pas wanneer ik 100% tevreden ben dus het kan even duren, maar ik deel het uiteraard zodra het er is!

Favorieten

En dan is het nu tijd om je mijn huidige favorieten te laten zien. Het assortiment in (biologische) supermarkten wisselt zo enorm momenteel dat het volgende maand ineens andere producten kunnen zijn, maar voor nu anno juni 2020 zijn dit wat mij betreft na veel testen de lekkerste vegan kazen en kaasproducten!

Violife plakjes cheddar

Deze kaas kocht ik voor € 2,99 bij Jumbo. Ik vind het een lekkere kaas, mild van smaak en ideaal om een vegan cheeseburger mee te maken. Ik vind het het lekkerst om een plakje op de burger in de pan te leggen en de laatste minuut mee te bakken zodat de kaas iets smelt.

Bedda plakjes kaas classic

Deze kaas doet me denken aan jonge kaas. Heel zacht van smaak, goede structuur en lekker op een boterham of beschuitje.

En over die laatste, de meeste mensen denken dat beschuit niet vegan is. De meeste helaas niet, want bevat ei maar er zijn ook heel lekkere vegan beschuitjes zoals deze:

Nature & Moi camembert

Laatst maakte ik een vegan kaasplank met deze. Ik vind ‘m zo geweldig! Deze camembert is sinds kort te koop bij enkele filialen van AH. Wel prijzig voor € 4,99 maar wat mij betreft voor af en toe waard. Ik vind de kaas echter wel meer lijken op brie, maar verder helemaal goed.

Violife block Griekse witte kaas

Deze kaas doet me denken aan feta. Ik vind ‘m heerlijk. Ik eet ‘m graag zo als snack of door een salade zoals deze Griekse pasta salade. Deze kaas is verkrijgbaar bij de meeste supermarkten zoals Albert Heijn, Jumbo en PLUS voor ongeveer € 2,99.

Gondino grattugiato parmezaanse kaas

Deze Parmezaanse kaas tipte iemand in de reacties op de Facebook pagina van Wat eet je dan wel. Ik werd benieuwd en zo kocht ik een zakje bij Ekoplaza. Prijzig: maar liefst € 3,69 voor een zakje met 75 gram. Maar ik vind ‘m wel heel erg lekker. Het enige minpunt naast de prijs vind ik wel dat het direct smelt in je mond en het dan een soort pasta wordt. Maar verder: helemaal goed! Verkrijgbaar bij Ekoplaza.

Violife geraspte mozzarella

Deze geraspte mozzarella kaas van Violife gebruik ik regelmatig. Ik vind het een fijne milde smaak hebben, een prima prijs en het is goed verkrijgbaar. Het enige jammere vind ik dat het niet goed smelt. Dit kun je goed zien op de foto van de vegan moussaka die ik hiermee maakte, je blijft zichtbare structuur zien van de geraspte kaas, het smelt niet helemaal uit. Desondanks vind ik de smaak prima, dus ik keur ‘m goed! Verkrijgbaar bij de meeste supermarkten voor rond de € 2,99.

Oatly roomkaas

Wat mij betreft één van de beste nieuwe producten uit de supermarkt van dit jaar tot nu toe: de vegan roomkaas van Oatly. Sinds kort verkrijgbaar bij Albert Heijn voor € 1,99 en in nog 2 andere smaken zoals ik hier liet zien. Maar ik vind deze naturel de fijnste omdat je het je eigen smaak kunt geven in gerechten. Ik heb hier een heerlijke romige pasta mee gemaakt en een fantastische mac and cheese!

Maak je eigen vegan kaas

Het is makkelijker dan je zou denken in een aantal gevallen! Ik zet hieronder 3 vegan kazen voor je op een rij die je makkelijk zelf kunt maken met ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kunt kopen, op 1 ingrediënt na en dat is tapioca meel dat je in de Aziatische supermarkt kunt vinden. De onderstaande 3 heb ik zelf al heel vaak gemaakt en zijn absoluut mijn favorieten!

Hakmolen

Voor alle drie vegan kazen hieronder gebruik ik mijn handige hakmolen. Deze heb ik al jaren en ben er nog steeds heel blij mee, ik schreef er eerder deze review over! Deze kleine krachtpatser is perfect om noten fijn te malen bijvoorbeeld, iets waar ik ‘m voor deze kazen voor gebruik. Wil je ‘m ook bestellen? Dan zou ik het heel erg waarderen als je dat doet via deze affiliate link. Dat houdt in dat wanneer jij er op klikt en vervolgens de hakmolen (of welk ander product dan ook) bestelt bij Bol.com ik daar een klein percentage over krijg. En dat kan ik hard gebruiken voor alle kosten voor Wat eet je dan wel, zoals de hosting en het onderhoud van de website en de boodschappen die ik doe voor het ontwikkelen van recepten en reviews zoals deze. Alvast bedankt!

Parmezaanse Baas

Zo noem ik ‘m voor de gein na een boze reactie van iemand over het feit dat ik het vegan Parmezaanse kaas noemde. En baas is ‘ie, ik heb deze ontelbaar vaak gemaakt en is bij zowel Fabien als mijzelf een favoriet in huis. Ik strooi ‘m over de pasta, pizza, salades, soep, popcorn: heerlijk! En super makkelijk om te maken met maar 4 ingrediënten die je misschien al in de keukenkast hebt staan. Kijk hier voor het recept!

Vegan feta

Deze feta is zo lekker. Het is gemaakt op basis van amandelmeel en je bereid het in de oven, het recept is afkomstig van The Happy Pear. Nadat ‘ie afgekoeld is kun je het in de koelkast bewaren. Ik vind het heerlijk door salades en gewoon zo als snack. Kijk hier voor het recept! Liever feta blokjes? Kijk dan naar deze manier om het te maken met tofu!

Mozzarella

Of zoals ik ‘m noem: no-zarella. Eenvoudig om te maken. Deze is op basis van cashewnoten die wel eerst minimaal een nachtje moeten weken in water, dus hou daar rekening mee wanneer je deze wil maken. Het recept vind je hier!

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

10 reacties

  • Reply Eefje

    Ik vind veel van die plantaardige kazen – van violife etc – best wel smaken naar olie. Ze zijn vaak ook gemaakt van geharde kokosolie bijvoorbeeld, en dat blijf je toch proeven… Ik heb dit ook weleens van andere mensen gehoord, dus er zijn meer mensen die dit ook proeven, maar ook veel mensen die dit helemaal niet proeven! Je noemt het zelf bijvoorbeeld ook niet. Daardoor weet ik met de reviews ook niet goed of ik ze zelf lekker zou vinden, natuurlijk. Zijn er meer mensen die deze oliesmaak storend vinden, en die een plantaardige kaas hebben gevonden die dat niet heeft?
    Ik vind het bij de plakken kaas wel meevallen als ik er een tosti van maak, vooral die van wilmersburger (of zoiets?) maar gewoon zo vind ik ze niet zo lekker! De parmezaan ga ik wel proberen, want edelgistvlokken vind ik wel een goede!

    22 juni 2020 at 11:08
    • Reply Suzanne

      Hi Eefje, zo zie je, smaken verschillen! Ik ervaar dat bij deze kazen gelukkig niet, maar dat verschilt weer per persoon denk ik.

      22 juni 2020 at 11:14
    • Reply Lindsey

      Ik ben het absoluut met je eens! Het smaakt echt niet naar kaas

      6 december 2020 at 18:29
      • Reply Myriam

        zo gelukkig dat ik violife feta had ontdekt in de supermarkt, helaas een tegenvaller in smaak.

        18 mei 2021 at 08:32
    • Reply Amber

      Dat vind ik dus ook, ik vind vegan kaasjes die veel kokosolie bevatten helemaal niet lekker! De No muh heeft dat niet en is mega lekker, smaakt echt naar kaas. En dan de kaasjes van wilcroft en watson echt geweldig!

      27 februari 2021 at 20:11
      • Reply Myriam

        dankjewel voor tip, ik woon in belgie en ga op zoek naar verkooppunten. ik vertrouw dan ook meer jouw referenties. als je er nog hebt, heel graag.

        18 mei 2021 at 08:36
  • Reply Marije

    Mis de Hüttenkäse
    Daar nog geen vervanger van gezien

    22 juni 2020 at 22:02
  • Reply Wouter

    Ik zou graag een alternatief zien voor de ‘Old Amsterdam’ een lekkere vegan oude kaas mis ik nog in de schappen. Gewoon een blokje om zo te eten met wat mosterd.

    23 juli 2020 at 23:50
  • Reply Valerie

    De Oatly is echt geweldig! Eet ik bijna elke dag. Ook van de bedda kaas ben ik fan. Van de violife mozarella heb ik toevallig vorige week pizza gemaakt, smolt bij mij super goed. Ik heb de pizza eerst een kwartiertje op 180 graden in de oven gebakken en daarna tien minuutjes de oven wat hoger gezet. Misschien daarom? Ik vind de smaak trouwens écht niet lekker. Een soort chemische nasmaak. Helaas heb ik dit ook met de violife cheddar. Maar de rest van je tips ga ik zeker uitproberen!

    1 september 2020 at 21:39
  • Reply Maarten

    Van Ekoplaza Camelia plantaardige Brie: duur maar erg lekker! Er zit zelfs een witte schimmelkorst omheen. Kaasje was snel verorberd. Onze kaasliefhebbende hond sloeg er zelfs op aan!
    Verder erg lekker op brood: Gondino stagionato. Lijkt net oude geitenkaas. Ook niet goedkoop maar je doet er lang mee.

    18 maart 2022 at 14:23
  • reageer