Jackfruit saté

Zoals ik al schreef in het artikelen van het patatje stoofvlees en tonijnsalade, ben ik momenteel flink aan het experimenteren met jackfruit. Jackfruit is een vrucht die heel goed toepasbaar is in de vegan keuken. De textuur lijkt op dat van vlees, het absorbeert marinades waardoor het smaken aanneemt en je kunt er alle kanten mee op. Deze keer probeerde ik er sateetjes mee te maken en dat is heel goed gelukt! 

Barbecue

Eigenlijk was ik van plan deze saté te bereiden op de barbecue. Maar helaas is het op het moment dat ik dit schrijf ontzettend koud en helemaal geen barbecue-weer. Ik had kunnen wachten…maar was zo benieuwd dat mijn nieuwsgierigheid won. In de grillpan gaat het ook prima, al blijf ik benieuwd naar hoe het smaakt wanneer het is bereid op de barbecue. Ik vind ze erg lekker, zeker in combinatie met de satésaus en gebakken uitjes is dit een heel goede vervanger!

Goedkope vleesvervanger

Met deze sateetjes heb je ook een heel goedkope vleesvervanger: met de inhoud van 1 blik, waarvan ik de harde stukken van de jackfruit heb gesneden kon ik 4 sateetjes halen. En als je dan berekent dat een blik gemiddeld € 1,60 kost komt dat neer op ongeveer € 0,40 per stuk! Exclusief de marinade natuurlijk, maar dat blijft ook heel goedkoop.

Ingrediënten voor 4 jackfruit saté spiesen

  • 1 blik jackfruit *
  • olie, om in te bakken

marinade

  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1/2 eetlepel citroensap
  • 1/2 theelepel zeezout
  • 1/2 theelepel gemalen gember
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • snuf cayennepeper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel chilipoeder

* ik krijg hier veel vragen over: waar koop ik dit? Zelf koop ik jackfruit in de Aziatische supermarkt, zoals Amazing Oriental. Je vindt de jackfruit bij de ingeblikte vruchtenconserven. Er zijn meestal twee soorten: op siroop en op brine, oftewel op water. Die laatste moet je hebben.

Benodigdheden

  • ovenschaal
  • satéprikkers
  • grillpan
  • bakkwastje

Bereidingswijze

  • Spoel de jackfruit in een vergiet af met koud water. Laat goed uitlekken. Snij de harde stukjes van de jackfuit en leg de stukken in een diepe schaal.
  • Maak de marinade door alle ingrediënten voor de marinade te mengen.
  • Giet de marinade over de jackfruit en laat een uurtje staan. Keer de stukjes halverwege om.
  • Rijg de stukjes jackfruit horizontaal aan de satérprikkers.
  • Verhit de grillpan en bestrijk de jackfruit saté’s licht in met wat olie aan beide kanten met een bakkwastje. Bak de sate’s aan beide kanten tot ze beginnen te kleuren.
  • Serveer de sate’s naar smaak met satésaus en gebakken uitjes. Lekker met salade en stokbrood!

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

9 reacties

  • Reply Eleonora

    Ik heb bij de toko ingevroren jackfruit gekocht kan ik dat er ook voor gebruiken?

    19 mei 2018 at 18:06
    • Reply Suzanne

      Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen, ik ben zelf alleen bekend met jackfruit uit blik. Maar het is het proberen waard!

      19 mei 2018 at 18:27
  • Reply T Servaas

    Kan het ook met jonge jackfruit. Het andere blik was uitverkocht bij de toko

    26 juli 2018 at 21:52
    • Reply Suzanne

      Het kan bij mijn weten alleen met jackfruit op brine oftewel gezouten water. Niet op siroop!

      27 juli 2018 at 15:11
  • Reply Lucy

    Voor dit recept heb ik Jackfruit in blik gebruikt van Pit en pit.
    Ondanks dat ik het goed afgespoeld, en een hele dag gemarineerd had blijft de saté een beetje zuur smaken. Eerder heb ik een keer rendang gemaakt met Jackfruit en toen was de smaak beter.
    Hoe zou ik die zure smaak minder nadrukkelijk te maken?

    11 april 2019 at 19:09
    • Reply Suzanne

      Ik ben niet bekend met de jackfruit van dat merk, het zal per merk verschillen misschien?

      12 april 2019 at 12:00
  • Reply Kirsten

    Dit lijkt me echt heerlijk! Ga ik zeker een keer maken!

    17 februari 2020 at 09:18
  • Reply marieke wortman

    De punten (dat harde stukje waar je het over hebt ) gebruik je dus niet meer?

    17 oktober 2020 at 11:40
    • Reply Suzanne

      Nee, maar het is persoonlijke smaak, je kunt ze in principe gewoon gebruiken!

      21 oktober 2020 at 10:31

    reageer