Hormoonvrije anticonceptie met Daysy

Ruim een jaar geleden nam ik voorgoed afscheid van de pil. Ik was er klaar mee: alle bijwerkingen die ik ondervond en het idee om elke maand weer zo’n strip vol troep in mijn lichaam te stoppen begon me steeds meer tegen te staan. Dat moet anders kunnen! Ik had nog niet echt een methode gevonden die bij mij past en me helemaal beviel, toen ik het aanbod kreeg om Daysy te proberen: een cyclus computer die aan de hand van je lichaamstemperatuur je menstruatiecyclus in kaart brengt. Ik was benieuwd en probeerde ‘m uit! 

De pil

Zoals zoveel vrouwen van mijn leeftijd kreeg ik vroeger van de huisarts de pil voorgeschreven. Veel keus leek er niet te zijn, ik was me er niet van bewust in elk geval. Je slikte de pil en dat was dat. Pas veel later realiseerde ik me de bijwerkingen en risico’s van de pil. Bijwerkingen als mood swings, pigmentvlekken, gewichtstoename, laag libido en hoge bloeddruk. Waar ik erg van schrok: als roker (en dat was ik, jarenlang) had ik verhoogd risico om trombose te krijgen. Met dit in gedachten besloot ik dat ik wilde stoppen met de pil.

Gestopt met de pil

Nadat ik stopte merkte ik wel een aantal veranderingen. Het leek of mijn lichaam even tegen begon te sputteren door de puistjes die ik ineens kreeg en dan vooral op mijn rug en in mijn nek. Dit had ik nooit eerder gehad. Gelukkig was dit tijdelijk en klaarde mijn huid na een poosje op. Ik begon lekkerder in mijn vel te zitten en mijn pigmentvlekken vervaagden. Ik ben nog steeds blij met de beslissing!

Maar wat dan?

Natuurlijk is er het condoom. Maar ik wilde onderzoeken wat voor vormen van anticonceptie er nog meer mogelijk waren. Ik vroeg om advies bij de huisarts en zij raadde me een spiraal aan. Omdat ik aangaf geen hormonen meer in mijn lijf te willen, viel de keus op een koperspiraal. Deze wordt via de vagina in de baarmoeder geplaatst en vervolgens ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Over het plaatsen zouden de wildste verhalen gaan, maar het zou echt heel erg meevallen! Dat klonk goed: dat wil ik! Maar dat viel tegen. Ik ben echt niet kleinzerig aangelegd en heb al heel wat soorten pijn ervaren in mijn leven. Van nierbekkenontsteking tot kaakontsteking tot een gebroken middelvinger, dat leek in het niet te vallen bij de intense en gruwelijke pijn die ik voelde bij het plaatsen van het spiraaltje. Het deed zoveel zeer dat ik dacht flauw te gaan vallen. De dokter staakte daarop de poging en verwees me naar het ziekenhuis om het daar te laten plaatsen. Ik was er zo ontzettend naar van, dat ik die afspraak nooit heb gemaakt.

Daysy

En toen kreeg ik een poosje erna het aanbod om de Daysy uit te proberen: de cyclus computer waarmee je jezelf beschermt tegen zwangerschap of juist gebruikt wanneer je wel zwanger wil worden. Ik had er wel eens van gehoord en mijn interesse was gewekt. Ik las me in en ging aan de slag met het kleine handzame apparaatje dat al snel een vaste plek op mijn nachtkastje kreeg.

Wat is Daysy?

Daysy is een cyclus computer met een ingebouwde thermometer die aan de hand van je basale lichaamstemperatuur je menstruatiecyclus registreert en analyseert. Deze methode van anticonceptie (of juist andersom, dat je zwanger wil raken) heet de Fertility Awareness Method. Hormoonvrije anticonceptie die je dagelijks laat zien of je die dag vruchtbaar bent.

Hoe werkt Daysy?

Bij het gebruik van dit apparaatje meet je iedere ochtend je temperatuur. Direct nadat je wakker wordt, door het dopje van de Daysy te halen en de tip ervan onder je tong te houden. Dit duurt ongeveer een minuutje, tot je een piepje hoort en Daysy je temperatuur heeft gemeten.

Vervolgens gaat er een lampje branden. Er zijn drie lampjes op de Daysy met kleuren:

Groen = niet vruchtbaar.

Geel = wanneer je met Daysy begint, moet het apparaat je eerst leren kennen en is het in de zogenaamde ‘leerfase’ of ‘fluctatie’ als Daysy en schommeling in je cyclus signaleert. Tijdens gele dagen ben je vruchtbaar.

Rood = vruchtbaar, ook een aantal dagen voor en na je ovulatie, omdat sperma meerdere dagen kan overleven in je baarmoeder.

Rood licht = knippert = de ovulatie dag.

Foto: Daysy NL

Na 2 tot 3 menstruaties zal Daysy je meer ‘groene’ dagen laten zien voor en na de gemiddeld 7 vruchtbare dagen per cyclus. Op ‘groene’ dagen ben je dus niet vruchtbaar en hoef je geen barrière methode te gebruiken.

Daysy app

Daysy laat je jouw temperatuurgrafiek en vruchtbaarheidskalender zien via de DaysyView app. Deze installeer je op je telefoon en vervolgens kun je in één oogopslag zien waar je je in je cyclus bevindt. Ik vind dit zelf ook handig om te zien wanneer ik ongesteld zal worden. De app werkt erg eenvoudig en je kunt de data ook delen met je partner.

Alleen maar via je lichaamstemperatuur?

Ja. Gedurende je cyclus verandert je temperatuur. Dit heb je zo niet in de gaten, maar door de Daysy krijg je hier inzicht in. Je temperatuur wisselt gedurende je cyclus onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron. Voor je eisprong zal je basale lichaamstemperatuur iets stiijgen, waarna de eisprong plaatsvindt. Na de eisprong zal je temperatuur dus iets hoger zijn tot je gaat menstrueren en je cyclus weer van voor af aan begint. Daysy meet dat en gebruikt naast jouw eigen persoonlijke temperaturen ook het alogritme van duizenden cycli om tot de 99,4% betrouwbare uitslag te komen.

Slechts 7 dagen vruchtbaar in iedere cyclus

Hoewel elke vrouw anders is, geldt in het algemeen:

 • iedere vrouw ovuleert maar 1 keer per cyclus
 • komen er om welke reden dan ook twee of meer ovulaties voor, dan zullen die binnen 24 uur plaats vinden
 • na de ovulatie kan het eitje bevrucht worden binnen maximaal 18 uur
 • sperma blijft maximaal 5 dagen in het vrouwelijk lichaam actief en vruchtbaar

Dit betekent dat er in iedere cyclus slechts 7 dagen zijn waarin een vrouw zwanger kan raken: 5 dagen voor de ovulatie, de dag van de ovulatie en de dag na de ovulatie.

Pearl Index

De Pearl Index geeft de betrouwbaarheid aan van een anticonceptiemiddel. Laten we de pil en condoom als voorbeeld nemen. De pil heeft een gebruikers Pearl Index van 9, wat betekent dat 9 op de 100 vrouwen in tijdsbestek van 1 jaar ongewenst zwanger kunnen raken ondanks dat ze de pil slikken. Het condoom heeft een gebruikers Pearl Index van 18, wat inhoudt dat 18 op de 100 vrouwen per jaar zwanger kunnen raken terwijl ze dat wilden voorkomen. De Daysy scoort goed. De gebruikers Pearl Index is slechts 1.3. Dat betekent dat iets meer dan 1 op de 100 vrouwen in een jaar tijd, die dit apparaat gebruikt, ongewenst zwanger kan raken als ze bijvoorbeeld zonder condoom vrijt op vruchtbare dagen, met andere woorden ‘rood’ op Daysy negeert. Daysy meet met een nauwkeurigheid van 99,4%. Dat betekent dat Daysy als methode een Pearl Index heeft van 0.6 wanneer je dus alle vruchtbare dagen conceptie voorkomt.

Facebookgroep en ondersteuning

Omdat niet alleen de Daysy aan jou moet wennen maar jij ook aan Daysy, zul je in het begin van het gebruik vast tegen dingen aanlopen die misschien niet meteen helemaal duidelijk zijn. Gelukkig kun je rekenen op ondersteuning: via de Nederlandse expert Patricia Dijkema en via de actieve besloten Facebookgroep.

Mijn ervaring

Ik gebruik de Daysy nu ongeveer 3 maanden. In het begin vond ik het gebruik van het apparaatje best lastig, misschien juist door de eenvoud. Maar al snel begreep ik hoe het werkte door de duidelijke filmpjes die er op de website van Daysy staan. Het duurt even voor het apparaat je leert kennen, maar dat gaat inmiddels heel goed. En het zat al snel in mijn systeem om mijn temperatuur te meten zodra ik wakker word, de Daysy staat nu dan ook standaard op mijn nachtkastje. Ik vind dit een prettige manier van een inzicht krijgen in je vruchtbaarheidscycli en wanneer je menstrueert. En het allerbelangrijkste: het is een veilige methode om me te beschermen tegen zwangerschap zonder hormonen! Geen troep meer in mijn lichaam!

Kortingscode

Benieuwd naar de Daysy, maar heb je vragen of twijfel je nog? Dan kun je altijd terecht bij de klantenservice, kijk op deze pagina voor de veelgestelde vragen of mail naar [email protected].

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Daysy.


Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

 • Reply Carlijn

  Fijn dat je het een fijne methode vindt. Let wel op! Als je een nachtje minder hebt geslapen, alcohol hebt gedronken, een dieet volgt of stress hebt is het een stuk minder betrouwbaar en kun je zomaar ongepland zwanger worden: https://nos.nl/op3/artikel/2213662-artsen-waarschuwen-zwangerschap-voorkom-je-niet-met-thermometer.html

  4 augustus 2018 at 10:52
  • Reply Saskia

   Hoi, ik kwam via Google bij dit artikel omdat absoluut niet zwanger wil worden en ik de Daysy overweeg. Ik vroeg me af of je het nog steeds gebruikt en nog steeds tevreden bent? Gr. Saskia

   11 februari 2021 at 09:56

  reageer