Afdrukken

Fast Food Friday #2: McKroket

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Dit recept is voldoende voor 4 broodjes. Let op: de vulling moet minimaal een uur of liever een hele nacht in de koelkast opstijven. Hou daar dus rekening mee!

Ingrediënten

Scale
  • schaal Vivera kipstukjes
  • olie, om te bakken
  • peper
  • zout
  • 30 gram plantaardige boter, bijvoorbeeld AH plantenmargarine
  • 30 gram bloem, gezeefd
  • 200 ml. groentebouillon
  • 1 eetlepel peterselie
  • 25 gram bloem, gezeefd
  • 12 eetlepels plantaardige melk, zoals ongezoete sojamelk
  • paneermeel
  • olie, om te frituren
  • 4 hamburgerbroodjes van Jumbo
  • 3 eetlepels veganistische mayonaise zoals Remia Mayolijn
  • 1 eetlepel grove mosterd

Bereidingswijze

  • Maak zo dun mogelijke stukjes van de kipstukjes. Dit kan door ze in stukjes te scheuren met je vingers of te snijden met een mes.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak de stukjes in wat olie een paar minuten tot ze beginnen te kleuren.
  • Breng de stukjes op smaak met peper en zout en zet apart.
  • Smelt de boter in een steelpan.
  • Voeg beetje bij beetje de bloem toe en roer met een garde tot een gladde roux.
  • Voeg de groentebouillon en peterselie toe en roer door tot er geen klontjes meer zijn.
  • Roer de stukjes vegan kip er door.
  • Stort de ragout over een metalen bakplaat of dienblad, dek af met plastic huishoudfolie en zet minimaal een uur of liever nog een nacht in de koelkast.
  • Neem een deksel van een grote pot, ik gebruikte hiervoor het deksel van een grote pot speculoos. Dit is ongeveer de afmeting van het broodje.
  • Leg een stukje huishoudfolie over de binnenkant van het deksel en vul het met de ragout. Druk goed aan. Herhaal dit tot de vulling op is.
  • Meng de bloem met de plantaardige melk met een garde tot een glad mengsel zonder klontjes. Giet het mengsel in een diep bord.
  • Bestrooi in het andere diepe bord een laag paneermeel.
  • Rol de kroketschijven één voor één door het natte mengsel en vervolgens door het paneermeel. Herhaal dit 1 keer.
  • Frituur de kroketschijven tot ze beginnen te kleuren. Dit duur ongeveer een minuut.
  • Ik heb zelf geen frituurpan maar gebruik mijn Le Creuset pan met daarin een laag olie.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Je kunt de kroketschijven ook prima invriezen. Dan duurt het frituren iets langer.
  • Meng de mayonaise met de mosterd.
  • Snij een hamburgerbroodje open en leg er een kroketschijf op en verdeel er de mosterd-mayonaise over en serveer.