Dit recept is voldoende voor 4 broodjes. Let op: de vulling moet minimaal een uur of liever een hele nacht in de koelkast opstijven. Hou daar dus rekening mee!
Auteur:Suzanne
Ingrediënten
Scale
schaal Vivera kipstukjes
olie, om te bakken
peper
zout
30 gram plantaardige boter, bijvoorbeeld AH plantenmargarine
30 gram bloem, gezeefd
200 ml. groentebouillon
1 eetlepel peterselie
25 gram bloem, gezeefd
12 eetlepels plantaardige melk, zoals ongezoete sojamelk
paneermeel
olie, om te frituren
4 hamburgerbroodjes van Jumbo
3 eetlepels veganistische mayonaise zoals Remia Mayolijn
1 eetlepel grove mosterd
Bereidingswijze
Maak zo dun mogelijke stukjes van de kipstukjes. Dit kan door ze in stukjes te scheuren met je vingers of te snijden met een mes.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak de stukjes in wat olie een paar minuten tot ze beginnen te kleuren.
Breng de stukjes op smaak met peper en zout en zet apart.
Smelt de boter in een steelpan.
Voeg beetje bij beetje de bloem toe en roer met een garde tot een gladde roux.
Voeg de groentebouillon en peterselie toe en roer door tot er geen klontjes meer zijn.
Roer de stukjes vegan kip er door.
Stort de ragout over een metalen bakplaat of dienblad, dek af met plastic huishoudfolie en zet minimaal een uur of liever nog een nacht in de koelkast.
Neem een deksel van een grote pot, ik gebruikte hiervoor het deksel van een grote pot speculoos. Dit is ongeveer de afmeting van het broodje.
Leg een stukje huishoudfolie over de binnenkant van het deksel en vul het met de ragout. Druk goed aan. Herhaal dit tot de vulling op is.
Meng de bloem met de plantaardige melk met een garde tot een glad mengsel zonder klontjes. Giet het mengsel in een diep bord.
Bestrooi in het andere diepe bord een laag paneermeel.
Rol de kroketschijven één voor één door het natte mengsel en vervolgens door het paneermeel. Herhaal dit 1 keer.
Frituur de kroketschijven tot ze beginnen te kleuren. Dit duur ongeveer een minuut.
Ik heb zelf geen frituurpan maar gebruik mijn Le Creuset pan met daarin een laag olie.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Je kunt de kroketschijven ook prima invriezen. Dan duurt het frituren iets langer.
Meng de mayonaise met de mosterd.
Snij een hamburgerbroodje open en leg er een kroketschijf op en verdeel er de mosterd-mayonaise over en serveer.