De VeganChallenge zit er op… en nu?

Hoe anders ging deze VeganChallenge dan de eerste die ik aan ging in oktober vorig jaar. Het ging dit keer veel natuurlijk, veel meer op de automatische piloot. Veel minder nadenken, uitpluizen of stilstaan bij het feit dat ik überhaupt aan een challenge aan het mee doen was een maand lang. De (vegetarische) hamvraag is nu: ga ik door met de VeganChallenge of word ik weer vega?

Allereerst: de feiten op een rij. Wat is nou wat? Want dat is wel iets wat me ook deze keer weer opviel: het is nog lang niet duidelijk bij veel mensen. Wanneer mijn maand lang vegan zijn ter sprake kwam tijdens een gesprek,  kreeg ik de afgelopen tijd meerdere keren de vraag: okay maar je bent dus vega, maar met vegan mag je dus ook geen eieren en melk enzo? Dit is hoe het zit, heel kort belicht:

Vegetariër: eet geen vlees, vis of gevogelte. Eet wel eieren en zuivel. Er zijn dan ook weer verschillende soorten vegetariërs, zoals pesco-vegetariërs om maar een voorbeeld te noemen. Zij eten wel vis, maar geen vlees.

Vegan: eet geen enkel dierlijk product. Dus geen vlees, vis, gevogelte maar ook geen eieren, zuivel en honing. Gebruikt ook geen materialen zoals leer en wol en gebruikt alleen vegan verzorgingsproducten.

Plant-based: leeft in feite zoals vegans, maar met als verschil dat je in een plant-based dieët alleen voeding tot je neemt dat onbewerkt is. Dus geen bewerkte suikers, diepvriesproducten en ingrediënten uit pakjes en potjes.

Allemaal vegan. Afzien!

Lijkt me niet te doen, knap hoor‘, heb ik ontelbaar vaak gehoord. Heel goed bedoeld (ik heb het zelf ook vaak gedacht en wel eens uitgesproken) maar het voelde dit keer alsof ik er bijna geen moeite voor hoefde te doen. Natuurlijk, ik had dus al eens eerder een maand lang vegan geleefd dus wist ik nu meer trucs en handigheidjes om het zo goed mogelijk vol te houden. Wat letterlijk de helft heeft gescheeld is de ontdekking van 2017 wat mij betreft, nu al: *applaus en staande ovatie* Oatly havermelk en dan de barista versie. Halleluja! Perfect schuim in de melkopschuimer, iedere keer weer. En in tegenstelling tot sojamelk, dat ook goed schuimt levert dit me geen buikklachten op en smaakt het gewoon prima. Neutraal. Geen vage muffe smaak, gewoon: een lekkere cappuccino. Dus dat, daardoor ging het deze keer zo goed.

Ik heb wel houdbare melk, eventueel
Struikelblok is echter wel buiten de deur: beteuterd verliet ik de AH to Go op het station toen ik te horen kreeg dat ze alleen nog maar koffie met gewone melk hebben omdat ‘dat andere’ slecht liep. Of mijn ingehouden slappe lach toen ik laatst ergens was en de gastvrouw vriendelijk antwoordde toen ik vroeg of ze plantaardige melk hadden: ‘ehm…even denken… nee. Maar ik heb wel houdbare melk, eventueel? Uit zo’n pak?

Maar je gezondheid!
Kreeg ik ook te horen. Niet heel vaak, maar ik weet zeker dat veel mensen het denken. Vegans hebben toch de naam uitgemergelde bleke types te zijn met een lage weerstand. Nou, nee hoor. Ik slikte dagelijks al vitamine B12 en een Omega-3 capsule van Testa (vegan! Wil je die ook? Klik hier of op de banner aan de rechterkant om ze te bestellen met 10% korting met de kortingscode wateetjedanwel!) en sinds kort zink erbij, na het lezen van een artikel daarover. Kijken of ik verschil merk, maar dat staat buiten het vega zijn om. Ik eet gevarieerder dan ooit en ik kan me nauwelijks voorstellen dat ik ergens een tekort aan heb.

Dus…
Laat ik het bij deze maand vegan leven en word ik weer vegetariër? Of… je voelt hem vast al aankomen: ik ga het proberen. Ik ga gewoon niet stoppen met de 30 dagen vegan, ik ga op dezelfde voet verder.

Doe je het voor jezelf of voor anderen?
Ik doe het absoluut voor mezelf. Ik weet dat ik het kan volhouden, 30 dagen lang. Een ander hoef ik niets te bewijzen. Was het eerste dat ik na de vorige VeganChallenge deed een bakkie koffie zetten met ‘echte’ melk en een broodje kaas, nu had ik niet eens door dat de VeganChallenge afgelopen was. Gek he? Natuurlijk: ik zal niet ontkennen dat ik soms trek heb ik een ciabatta met mozzarella er op. Of een tosti met ‘echte’ kaas, want dat is wel een dingetje: dat nep kaas… Daar moet echt nog aan gewerkt worden qua smaak en structuur. Maar de serieuze cravings ernaar blijven vooralsnog uit. De wil om dit vol te houden, voor mezelf, voor de dieren, voor het milieu en voor mijn lichaam is te groot.

Neemt niet weg dat ik nog steeds van mening ben dat iedereen helemaal zelf moet bepalen wat hij of zij eet. Of je nu flexi-vegetariër, rawtariër, fruitariër of vleeseter bent die af en toe een Meatless Monday inlast (of niet), ik veroordeel niemand. Bij mij is de stap van vega naar steeds stricter (geen gelatine, geen dingen als roze koeken meer – Google maar -, geen stremsel meer) een die ik niet bepaald overnight heb genomen. Het begon op mijn tiende en nu probeer ik op mijn 38e of een vegan lifestyle bij me past en ook na een maand een werkelijke leefwijze kan zijn. Ik vermoed van wel.

Vega recepten
De vegetarische recepten die je in vele tientallen kunt vinden hier op wateetjedanwel.nl blijven gewoon staan. Baksels met melk en ei: idem dito. Er komen er alleen vooralsnog geen nieuwe bij. Mits ik vegan blijf. Wat ik wel denk. Ik laat ze ook staan. Zal wellicht hier en daar een suggestie bij plaatsen hoe je het kunt veganizen, maar in feite blijft wateetjedanwel.nl een plek voor vega’s en vegans.

Tips?
Heb je tips voor lekkere vegan producten, adresjes, recepten? Allemaal welkom! Andersom probeer ik ook zoveel mogelijk van mijn vegan ontdekkingen te delen. Zoals de plantaardige toetjes die ik vandaag kocht in de supermarkt of vegan friendly restaurants. Volg wateetjedanwel op Instagram, Facebook en/of Twitter!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

4 reacties

 • Reply Irma Boerlage

  Top-stukje weer!?Ben een hoop wijzer geworden!

  Vragen die ik had heb je in dit stukje beantwoord!

  Succes Suzanne?

  4 mei 2017 at 22:58
 • Reply jocelyn

  Tof dat je doorgaat! Ik ook, al had ik wel wat moeite met mijn omgeving soms. Zo vertelde mijn oma laatst dat ze speciaal voor mij die ene kaas van het kaaswinkeltje had gekocht die ik zo lekker vond altijd. Ik durfde haar niet teleur te stellen door te zeggen dat ik het nu niet meer hoefde. Dat blijven wel lastige situaties, verder gaat het thuis gewoon prima en ontdek ik zo veel nieuwe dingen!

  4 mei 2017 at 23:16
 • Reply Anne

  Wat goed! En heel herkenbaar, die switch 🙂

  8 mei 2017 at 13:02
 • Reply Marianne

  Hahaha, die opmerking over houdbare melk! Geweldig <3

  1 juni 2017 at 13:33
 • reageer