Cups, teaspoons, tablespoons… hoe zit het nou?

Wanneer je wel eens op Pinterest een gemiddeld recept bekijkt of een Engelstalig kookboek openslaat, zal het je opgevallen zijn dat er andere inhoudsmaten worden weergegeven dan wij gebruiken in Nederland. In plaats van grammen en milliliters wordt dit vermeld in cups, tablespoons of teaspoons. In dit artikel vertel ik je hoe het nou zit met die termen en wat het precies inhoudt, letterlijk. 

Handig
Inmiddels heb ik al vele jaren setjes cups en maatlepels in mijn keuken liggen. Ik heb ze ooit aangeschaft toen ik een recept tegenkwam op internet waar geen grammen en ml. in werd vermeld, maar tablespoons en teaspoons. Ik raad je aan om ook een setje aan te schaffen, want het scheelt je veel omrekenen en afwegen. In sommige recepten hier op wateetjedanwel.nl kom je deze inhoudsmaten ook tegen, al probeer ik er wel altijd bij te zetten hoeveel het in ‘onze’ hoeveelheden is.

Kleine investering
Het is een kleine investering, want deze setjes kun je al voor weinig geld aanschaffen. Zelf vind ik het setje dat ik jaren geleden bij Albert Heijn kocht nog het fijnst, zowel het setje met cups als spoons. Deze kunnen in de vaatwasser en kunnen tegen een stootje. Ook bij winkels als Xenos en HEMA kun je deze setjes voor een paar euro kopen.

Meten is weten
Maar een teaspoon is toch gewoon een theelepel? Zou je misschien denken, maar dat is dus echt niet zo. Het is een heel andere inhoud dan ons theelepeltje. Bij sommige recepten komt het echt aan op secure afmeting van ingrediënten, dus ik zou je afraden om dit maar een beetje te gokken. “Hoeveel weegt een cup?” is een vraag die ik regelmatig heb gekregen de afgelopen jaren. Is niet te beantwoorden: een cup bloem heeft een ander gewicht dan een cup rijst. En een tablespoon cacaopoeder weegt weer minder dan een tablespoon suiker.

CUPS EN SPOONS IN ML.
1 cup = 240 ml.
1/4 cup = 60 ml.
1/3 cup = 80 ml.
1/2 cup = 120 ml.
1 teaspoon = 5 ml.
1 tablespoon = 15 ml.

Teaspoons worden ook wel aangeduid als tsp of t
Tablespoons worden ook wel aangeduid als tbsp, tb of TB

EEN AANTAL VEELGEBRUIKTE INGREDIËNTEN NAAR GRAMMEN

Meel & bloem
1 cup = 130 gram
1/4 cup = 32 gram
1/3 cup = 43 gram
1/2 cup = 65 gram
1 tablespoon = 8 gram

Suiker
1 cup = 200 gram
1/4 cup = 50 gram
1/3 cup = 65 gram
1/2 cup = 100 gram
1 tablespoon = 12,5 gram

Rijst
1 cup = 190 gram
1/4 cup = 48 gram
1/3 cup = 65 gram
1/2 cup = 95 gram
1 tablespoon = 12 gram

Havermout
1 cup = 90 gram
1/4 cup = 22 gram
1/3 cup = 30 gram
1/2 cup = 45 gram
1 tablespoon = 6 gram

Cacaopoeder
1 cup = 100 gram
1/4 cup =  25 gram
1/3 cup =  33 gram
1/2 cup =  50 gram
1 tablespoon = 6 gram

Wil je van andere ingrediënten het gewicht of aantal ml. weten dan is dat wel te vinden op internet al blijft het dus het makkelijkste, jawel: even naar de winkel en zo’n setje aanschaffen.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer