Çiğköfte

Heb je wel eens van Çiğköfte gehoord? Dit Turkse gerecht stond al een hele tijd op mijn lijstje om zelf te maken en nu is het er eindelijk van gekomen! Wat is het en hoe maak je het? Ik leg het je uit!

Çiğköfte is Turks voor rauwe vleesbal en is van oorsprong een gerecht dat wordt gemaakt van rauw vlees, couscous en pittige kruiden. Er is ook een veganistische variant waarbij het vlees wordt weggelaten en die heb ik dus gemaakt! De Çiğköfte wordt meestal geserveerd met dunne wraps, sla, peterselie, munt en granaatappelsiroop. Ik moest er wel voor naar de Turkse supermarkt, maar dat was het dubbel en dwars waard. Kijk hier om te zien wat ik tijdens dat bezoekje allemaal kocht, dan weet je meteen hoe de verpakkingen er uit zien mocht van plan zijn dit ook te gaan maken. Wat een heerlijk gerecht!

Ingrediënten Çiğköfte voor 4 personen

  • 500 gram fijne bulgur *
  • 5 trostomaten
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • snuf chilipoeder
  • 3 eetlepels isot **
  • 40 gram tomatenpuree
  • 40 gram paprikapuree ***
  • 1/2 bosje peterselie, fijngehakt en extra om te garneren
  • 1/2 bosje munt, fijngehakt en extra om te garneren
  • granaatappelsiroop ****
  • wraps
  • bladeren ijsbergsla
  • partjes citroen om uit te knijpen

* deze koop je in de Turkse supermarkt en is heel fijn van stuctuur. Kies bulgur waar Çiğköfte op de verpakking vermeld staat.

** isot is zwartkleurige gemalen Turkse peper dat je in Turkse supermarkten kunt kopen

*** dit kun je in sommige supermarkten kopen maar is ook verkrijgbaar in de Turkse supermarkt

**** verkrijgbaar in de Turkse supermarkt

Benodigdheden

  • Voor de traditionele bereiding gebruikt men een grote ronde aluminium schaal met groeven op  de bodem. Dit wordt een Çiğköfte tepsi genoemd. Ik kreeg via Instagram wat tips en adressen waar je die kunt kopen, dus wie weet schaf ik er nog eens eentje aan. Voor nu gebruikte ik een grote emaille ovenschaal en dat ging op zich prima. Ik denk wel dat met zo’n traditionele schaal je een nog fijner resultaat krijgt doordat de bulgur beter wordt gemengd.
  • rasp

Bereidingswijze

  • Doe de bulgur in de schaal die je gaat gebruiken. Rasp de tomaten en voeg deze toe aan de bulgur.
  • Voeg de uien, knoflook, zout, peper, komijn, chilipoeder, isot, tomatenpuree en paprikapuree toe en meng. Voeg 10 eetlepels water toe. Kneed het grondig. Het is verstandig om handschoenen aan te doen tijdens het kneden vanwege het verkleuren van je handen en nagels.
  • Wrijf het mengsel stevig tussen je handen, zo’n 15 tot 20 minuten. Het is de bedoeling dat wanneer je een beetje van het mengsel pakt dit goed aan elkaar blijft kleven.
  • Voeg beetje bij beetje wat water toe zodat het niet te droog wordt.
  • Voeg als laatste de peterselie en munt toe en meng dit goed door.
  • Pak een balletje van het mengsel zo groot als een walnoot en knijp het in je hand om een langwerpige rol te maken. Ga door tot het mengsel op is.
  • Eet de Çiğköfte in een blad ijsbergla en/of wrap en besprenkel met wat citroensap. Garneer met peterselie, munt en granaatappelsiroop.
  • De Çiğköfte is een paar dagen houdbaar in de koelkast.

Bron recept: Sally’s Blog

Print Friendly, PDF & Email

Kijk ook eens naar

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer