Chai thee concentraat

Weinig zo verwarmend en knus als een grote kop chai tea latte. Past helemaal bij deze tijd van het jaar: deze kruidige thee drink je het beste met (plantaardige) melk. Ik heb al heel wat soorten geprobeerd en zelf gemaakt, maar deze is tot nu toe de aller lekkerste. Je kunt het zo pittig maken als je zelf wil door de hoeveelheden van de kruiden en specerijen naar smaak aan te passen. Dit concentraat kun je zeker een week of twee bewaren in de koelkast. Ideaal dus, je hoeft er dan alleen (plantaardige) melk aan toe te voegen en even te verwarmen, eventueel zoetmiddel erbij en klaar!

Chai thee concentraat

Ingrediënten
6 kaneelstokjes*
20 piment korrels (wordt ook wel allspice genoemd)
5 kardamompeulen
15 kruidnagels
25 zwarte peper korrels
2 theelepels gemalen gember
snufje nootmuskaat
1,5 liter water
zes 1-kops zakjes of 2 zakjes voor een pot zwarte thee
1 eetlepel vanille extract
zoetmiddel naar keus zoals suiker of agave siroop

* ik koop deze en de meeste andere kruiden en specerijen in grote verpakkingen bij winkels als Amazing Oriental. Veel voordeliger!

Bereidingswijze
Kneus alle specerijen behalve de gember en kaneelstokjes en nootmuskaat) met een vijzel. Doe dit samen met kaneelstokjes, gemalen gember, nootmuskaat en het water in een grote pan. Breng het water aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat dit zachtjes koken voor ongeveer 25 minuten. Laat de laatste 5 minuten de thee meetrekken. Haal dan de zakjes thee er uit en voeg het vanille extract toe en roer door. Giet het mengsel door een zeef in een pot of kan. Ik gebruik hier papieren koffiefilters voor die ik in een koffiefilter plaats, het witte stenen filter kocht ik bij Dille en Kamille. Voeg zoetmiddel naar keuze toe en laat goed afkoelen. Bewaren in de koelkast. Om de chai thee te maken, voeg je plantaardige melk toe. Afhankelijk van hoe pittig je het wilt hebben, is dat ongeveer de helft tot een derde in verhouding tot het concentraat. Hou je van heel pittig, neem dan 2/3 deel chai en voeg er 1/3 deel melk aan toe en verwarm in een steelpan of in de magnetron. Hou je van wat milder, hou 1/2 chai en 1/2 melk aan.

Chai thee concentraat

Lekker met een chocolaatje: deze vegan choco hartjes van Plamil, bijvoorbeeld. <3

Lekker met een chocolaatje: deze vegan choco hartjes van Plamil, bijvoorbeeld. <3

Chai thee concentraat

Chai thee concentraat

Chai thee concentraat

Chai thee concentraat

Chai thee concentraat

Chai thee concentraat

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply Amanda

    Maak m nu en het ruikt HEERLIJK!!! Morgen proeven?
    Had de snelle variant ook al n paar keer gemaakt, maar dit ruikt nog veel lekkerder. Ik twijfel alleen een beetje over hoeveel zoetmiddel.. kan het altijd nog later toevoegen ook he, mocht t niet genoeg zijn..

    Dank!!
    Groetjes,
    Amanda

    29 december 2017 at 22:09
  • Reply Rick

    Op zoek naar een goed Masala Chai latte belandde ik hier. Had wat research gedaan op engelstalige sites tot ik dit recept las. geprobeerd en … wat een geweldig recept. Smaakt precies zoals ik gehoopt had. Goed spicy zodat je zelf met melk kan modificeren. In de koelkast houdbaar. Heb net 2 liter gemaakt. Zit de komende twee weken goed! ?

    15 maart 2020 at 17:27
  • reageer