Caponata

Een beroemde salade uit Sicilië die eigenlijk meestal wordt geserveerd bij vis, maar ook prima kan bij brood of als bijgerecht bij vega gerechten. Snel klaar en hartstikke lekker zowel warm als koud!

Ingrediënten voor 10 porties caponata

  • olie, om te bakken
  • 2 middelgrote aubergines, in blokjes gesneden
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes gesneden
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel agavesiroop
  • snuf rode chilivlokken
  • 1 blik tomatenblokjes
  • half potje groene olijven, in kleine stukjes gesneden
  • handje gele rozijnen
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • zwarte peper

Bereidingswijze

  • Verhit wat olie in een hapjespan of wok. Bak de blokjes aubergine met een snuf zout voor een minuut of 10 tot de aubergine zacht begint te worden. Verwijder uit de pan en zet apart.
  • Verhit nogmaals wat olie in dezelfde pan. Bak de ui en bleekselderij en een snuf zout voor een minuut of 5 tot ze glazig en zacht worden. Voeg de knoflook, agavesiroop en rode chilivlokken toe en bak een minuutje.
  • Voeg de tomatenblokjes, olijven, rozijnen, wijnazijn en kappertjes toe. Laat 10 – 15 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de apart gehouden blokjes aubergine toe.
  • Breng op smaak met zwarte peper.
  • Bewaar in een afgesloten vershouddoos in de koelkast, enkele dagen houdbaar. Het smaakt na een dag nog lekkerder omdat dan alle smaken in de groenten zijn getrokken!

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

5 reacties

  • Reply Jolanda

    Dit klinkt goed! Ik ga deze binnenkort maken voor een Amerikaanse fuif, nu al zin in.
    Eén vraagje:wanneer moeten de gebakken aubergines er weer bij?
    Dat staat er niet bij in het recept…

    10 augustus 2021 at 22:19
    • Reply Suzanne

      Leuk dat je het gaat maken! Ik heb het aangepast, de aubergineblokjes aan het eind toevoegen.

      11 augustus 2021 at 10:04
      • Reply Jolanda

        Top! Dankjewel

        27 augustus 2021 at 11:35
  • Reply Arjanne

    Wat was dit lekker. Dank voor je recept. Koud vond ik het ook heerlijk. Denk je dat het geschikt is om in kleine porties in te vriezen en dat op mijn werk op mijn brood te doen? Uiteraard niet besmeerd mee te nemen want dan wordt het vast zompig.

    20 februari 2024 at 11:44
    • Reply Suzanne

      Wat fijn om te horen! Ik zou invriezen niet aanraden, in de koeling is het wel een paar dagen houdbaar!

      20 februari 2024 at 12:03

    reageer