Boijmans Rotterdam: Change the system + 100% plantbased menu!

Momenteel is er in het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen een bijzondere expositie te zien. Het heet Change the System en er staan 3 onderwerpen bij centraal: meerstemmigheid, schaarste en conflict. Ik ging er naar toe én ik ontdekte dat de kaart in het restaurant helemaal aangepast is op dit thema: alles is plantaardig en dus helemaal vegan-friendly!

Museumarm
Me and Boijmans van Beuningen go back, way back. Vroeger nam mijn vader mij vrijwel iedere zondag mee op pad: meestal gingen we naar een museum, dierentuin of het strand of bos. En qua musea was dat regelmatig Boijmans van Beuningen, het prachtige in 1849 geopende museum in hartje Rotterdam! Mijn vader zei dan ‘kom San, geef me een museumarm‘ en dan haakte ik mijn arm in de zijne. Memories!

Lang niet geweest
Toch was het alweer heel wat jaren geleden dat ik hier voor het laatst was geweest. Stom eigenlijk, want het is een hartstikke mooi museum én ik ben er zo vaak in de buurt. Nu ik en Fabien voor het tweede jaar een Rotterdampas hebben besloten we er afgelopen weekend naar toe te gaan.

Change the system
Van oktober 2017 tot 14 januari 2018 is Change the System te bezoeken in Boijmans: het toont design van ontwerpers die de ambitie hebben om de wereld te veranderen.

Met werk van meer dan vijftig ontwerpers en kunstenaars geeft de tentoonstelling een beeld van de veranderkracht van het hedendaags design: maken we de zee weer schoon van plastic, bouwen we een wereld zonder kunststof, zetten we grafisch design in om het maatschappelijke debat helder en scherper te krijgen? De tentoonstelling is verspreid over acht zalen en toont werk van zo’n vijftig nationale en internationale ontwerpers en kunstenaars. De expositie toont de oplossingen van hedendaagse designers en kunstenaars voor mondiale bedreigingen als vervuiling, conflicten, schaarse grondstoffen en politieke spanningen. ‘Change the System’ toont niet alleen hoogtepunten uit het hedendaags design. In de tentoonstelling zullen verschillende ontwerpers nieuw werk gaan ontwikkelen of experimenten uitvoeren, waarbij ze het publiek actief betrekken. De ene ontwerper zal tijdelijk een productieplek in het museum hebben, en al dan niet samen met het publiek dingen maken, zijn andere experimenten veel meer gericht op het creëren van een momentum, of een community. Bron: Boijmans.nl

Interessant en indrukwekkend
Wat een mooie expositie met grappige en indrukwekkende details! Sowieso is Boijmans een museum waar je je ogen uitkijkt: het is enorm en je bent er wel even zoet en zit vol Instagram-waardige foto momentjes. Heel flatteus, zo’n tunnel met licht van alle kanten. 🙂

Wasje draaien voor gratis toegang
Grappig: neem je vuile wasgoed mee en krijg daarmee gratis toegang. Eenmaal binnen in het museum kun je in de werkende wasserette een wasje draaien! Het idee hier achter is om zo op deze manier een praatje aan te knopen en echt contact te maken met anderen tijdens je rustig wacht tot je was klaar is. Dit kan allemaal in de Boijman’s Wassalon.

Foto: Boijmans.nl

Plantbased menu
Zo lang de expositie Change the System te zien is, worden er in het restaurant van het museum uitsluitend plantaardige gerechten en dranken geserveerd. Het menu is te bekijken via de link onderaan deze pagina. Het menu is in samenwerking met zes studenten van de Food Quality and Design Group van Wageningen University en het horecateam van het museum samengesteld.

De uitgangspunten van dit vegan menu zijn:

 • het verminderen van de carbon footprint en de water footprint
 • het minimaal houden van afval
 • het gebruik van lokale en seizoen producten
 • lekker eten
 • de juiste voedingsstoffen binnen krijgen

Wat een geweldig initiatief en een mooie kaart! Origineel: bij sommige items op het menu staan icoontjes weergegeven. Een druppel staat voor het aantal liters in waterbesparing en een autootje voor het aantal kilometers dat verminderd is in transport door voor deze plantaardige (en lokale) optie te kiezen. Dit is allemaal tijdelijk, maar ik hoop dat er met mij vele anderen minstens zo enthousiast zijn en dit ook kenbaar maken aan Boijmans. Wie weet heeft dit wel een gevolg en komen er blijvende vegan opties op de kaart? Dat zou toch fantastisch zijn?

Koffie met lekkers
Omdat we al geluncht hadden hielden Fabien en ik het bij een koffie en wat lekkers erbij. We namen een heerlijke latte macchiato met plantaardige melk en deelden we de patisserie voor twee, die onder andere bestond uit twee heerlijke bites van Lenthelicious.

Ook beleven? Kijk dan hier voor meer informatie over de expositie.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

 • Reply Mevrouw Marloes

  Wat klinkt dit leuk! Ben alweer een tijd niet meer in Bijman geweest, dus hier ga ik zeker binnenkort weer naartoe.

  28 november 2017 at 00:01
 • Reply Bente

  Leuk! Ik wil erheen!

  28 november 2017 at 06:12
 • reageer