A trip down memory lane: 80’s

Ik ben geboren in 1978 en dus opgegroeid in de eighties. Een tijd waarin je alleen Nederland 1, 2 en 3 had, de tv na middernacht op ‘sneeuw’ ging en je nog nooit had gehoord van internet of smartphones. Ik ben blij dat ik het pre-internet tijdperk heb meegemaakt. Ga mee op een trip down memory lane naar mierzoete melkdrankjes, de frustratie wanneer een DJ op de radio door je favoriete liedje heen praatte zodat je opname op je cassette bandje verpest was en hoe stoer je je voelde op je gloednieuwe L.A. Gears.

L.A. Gears
Laat ik bij dat laatste beginnen. Wat was ik zielsgelukkig toen ik mijn felbegeerde paar L.A. Gears kreeg! Ik herinner me hoe ik betoverd toe keek in de winkel naar de verkoopster die de veters op een magische wijze strikte. En toen mocht ik ze aan… Life changing. Soort van.

Skibroek
Een broek van vaak glimmende stof waaraan elke pijp een elastieken bandje zat, die je onder je voet liet doorlopen. Hip!

Polstasjes
En dan wel in neon kleuren, uiteraard.

Elastieken sandalen
Sandalen die bestonden uit voornamelijk breed elastiek, in felle kleuren zoals deze.

Kubus puzzels
Deze waren zo populair!

Dufty huis
Deze had ik en heb ik heel wat uurtjes mee gespeeld. De poppetjes roken zo lekker!

Documentatieboekjes
Wanneer je je moest voorbereiden op een spreekbeurt of informatie op wilde zoeken voor je werkstuk deed je dat met deze documentatieboekjes. Wikipedia maar dan op papier. 🙂

Naamstempels
Altijd handig: overal je naam op stempelen!

Kauwgombalijsjes
Het ging niet eens zo zeer om het ijs. Het allerlekkerste was natuurlijk de beloning onderin: de mierzoete en keiharde kauwgombal!

Mini potloodjes
Totaal zinloos want ze waren te klein om fatsoenlijk mee te tekenen of schrijven, maar wel zo schattig: mini potloodjes die in een mini tastje aan je gewone potlood vast zaten.

Mini piano
Ook mini en leuk dat ik dit vond: piano spelen! Bij dit piano’tje zat een klein boekje met instructies voor het spelen van een aantal bekende liedjes. Va-der Ja-cob va-der Ja-cob slaapt-gij-nog? Bim-bam-bom!

Garbage Pail Kids
Deze stickers waren een grote rage: je kocht ze in een pakje van zilver folie waar een plak roze kauwgom bij zat. Het ging je natuurlijk om de plaatjes. Dubbele werden gewisseld op het schoolplein. Ook werden er spelletjes gedaan waar je plaatjes mee kon winnen. Wie een kaartje het verste weg kon gooien, won de stapel.

Lolo bal
Deze lolo bal was een grote rage in Nederland: tot ‘ie uit de winkels gehaald werd. Het bleek gevaarlijk te zijn nadat er kinderen in ziekenhuizen beland waren met gebroken botten en erger.

Cassettebandjes
Elke vrijdagmiddag (als ik er niet naast zit met mijn geheugen) werd op de radio de Top 40 uitgezonden. Na school haastte ik me dan naar mijn kamertje waar ik klaar zat om de rec knop in te drukken van mijn cassette recorder. En dan maar hopen dat de DJ er niet voortijdig doorheen praatte voor het nummer afgelopen was, want dan was je opname dus mooi verknald!

Luister Sprookjes
Gelukkig was er dan altijd nog een luister sprookje. Wij waren thuis lid en zo viel er iedere maand een nieuw bandje met boek op de deurmat. Spannend!

Schoolspullen
Gek was ik er op en nog steeds eigenlijk. Schriften, notitieblokjes, pennen, linealen: allemaal voorzien van een hippe print natuurlijk. Deze zag je echt overal!

Waterschoentjes
Deze zag je ook veel: luchtige plastic instappers in allerlei kleuren.

Papegaaien oorbellen
Ik had precies deze!

Pennen
En dan schuin houden, zodat het object wat meestal een bootje of voertuig was van de een naar de andere kant dreef.

Pen aan koord
Of je hing je pen om je nek. Want je weet nooit wanneer je met spoed iets op moet schrijven, toch?

Poederstaven
En dan stiekem in de les op school steeds een beetje nemen. Mierzoet maar zo lekker!

Stickerboekjes
Naast stickers stonden er ook vaak puzzeltjes en kleurplaten in.

 

Swatch horloges
Hier was je echt mee bij de tijd

Tafelpen
Ging de tafel van 10 er niet helemaal bij je in? Geen probleem: dan had je deze tafelpen die je heel badass in je etui verstopte. Zo kon je tijdens een S.O. of repetitie stiekem afkijken.

Tjolk
Het drankje dat half Nederland toen mee kreeg in een pakje met een rietje naar school. Zo ook ik! En Tjolk is back, te verkrijgen bij de Jumbo alleen smaakte het toch niet zoals ik me herinnerde van vroeger. Wellicht omdat de wetgeving rondom smaakstoffen en andere toevoegingen toen nog niet zo streng was? 😉 Mijn favoriet was denk ik toch wel banaan. Ik vind de bananen drank van Alpro hier veel van weg hebben, zeker wanneer je dit koud drinkt en het pak even goed schudt van te voren. Probeer maar eens!

Chinese dagboeken
Je geheimpjes vertrouwde je toe aan je dagboek. Stapels had ik er: waaronder een aantal die leken op deze.

Chocolade sigaretten
Nu: ondenkbaar. Toen: de gewoonste zaak van de wereld om als kind rokende volwassenen na te doen.

Klik klak
En meer dan dat was het niet. Klik! Klak! Maar toch deed je het, urenlang.

Elastieken
Urenlang elastieken op het schoolplein!

Rubik’s Cube
En urenlang proberen om deze lastige puzzel op te lossen.

Walkman
Lopend naar je cassette bandjes luisteren: ideaal!

Desperately Seeking Susan
Ik was een enorme fan van Madonna. Ik had daarom alleen al de film Desperately Seeking Susan natuurlijk wel honderd keer gezien.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

6 reacties

 • Reply Claire

  Wat grappig om te zien! Ik ben geboren in ’93 maar ik herken wel een paar dingen. Vooral de chocolade sigaretten, elastieken, de pen om je nek en ofcourse de walkman haha. Wat voelde ik me toch stoer met m’n walkman en mijn CD hoesje met twintig CD’s.

  28 januari 2017 at 13:26
 • Reply Jessica

  Superleuk! Ik ben zelf van 1979 en dit is zo herkenbaar. Echt veel bekende dingetjes zitten er tussen. Als ik dit zo terugzie komen herinneringen weer naar boven. Vooral de schoolspullen met die twee vrouwen met de roze kauwgom. Mijn moeder, die inmiddels overleden, was basisschoollerares en had een kast vol met schoolspullen van die lijn. Ik kwam dan na schooltijd vaak in die kast snuffelen. Zo geweldig! En Tjolk…mn favoriet was ook banaan:) Ken je trouwens ook nog de neusfluitjes??
  Geweldige tijd de jaren ’80…Mooi om te hebben meegemaakt.

  1 september 2017 at 01:09
 • Reply Gertien

  Heel herkenbaar dit! Ik ben ook blij dat ik uit 1982 ben en deze tijd heb mee gemaakt. ❤

  24 april 2018 at 07:46
 • Reply Monique

  Oi!….ik kom uit ’73 maar sjee wat veel oh’s en ach ja’s ik in mijn up hier door de kamer schreeuwde…hahahaha ik was alweer veel vergeten…thanks for the memory lane…ik moet m even delen met klasgenoten van toen….kunnen die ook nog even oh en ach ja schreeuwen ???

  24 april 2018 at 20:58
 • Reply Marloes

  Leuk!
  Ben v 83 maar was veel alweer vergeten. Papagaaien oorbellen, daar was ik zo gek op dat ik huilde als ik er weer 1 verloor! En die elastieken slippers had ik standaard in roze met paars…heerlijk liepen ze. Ben blij ook dat we een deel vd pubertijd zonder gsm hebben doorgemaakt…dat je langs het huis van een jongen ging lopen om te kijken of je hem zag, of bellen naar zijn huistel en zn moeder aan de lijn kreeg. Liefdesbrieven of kaartjes versturen… bizar wat een groot verschil met nu.

  26 juni 2018 at 08:20
 • Reply Jacqueline

  Wát herkenbaar!! Ik ben van 1977 en herken bijna alles!! Leuk om al die herinneringen op te halen!

  15 december 2022 at 07:56
 • reageer