4 Alternatieven voor croutons in soep en salades

Voor een lekkere bite in een soep of over een salade kun je croutons van brood gebruiken zoals deze. Maar het is ook wel eens leuk om wat variatie er in te brengen, toch? Daarom laat ik je in dit artikel 4 alternatieven zien. 

1. Geroosterde kikkererwten

Deze zijn naast lekkere snack ook ideaal om wat bite te geven aan soepen en salades. Je maakt ze heel eenvoudig klaar! En spoel het vocht uit het blik kikkererwten niet weg, daar kun je ook weer heel lekkere dingen mee maken. Dit goedje wordt aquafaba genoemd en kijk hier maar eens wat je er allemaal mee kan. Zo gooi je niets weg! De truc om knapperige kikkererwten te krijgen is dat je eerst het zetmeelrijke vocht er af spoelt en ze vervolgens zo droog mogelijk dept.

Ingrediënten
1 blik kikkererwten

Benodigdheden
vergiet
keukenpapier of schone theedoek
plat bakblik
eetlepel (olijf)olie
peper
zout
specerijen naar smaak zoals currypoeder, knoflookpoeder en chilipoeder

Bereidingswijze
Spoel de kikkererwten in een vergiet onder koud stromend water. Laat goed uitlekken. Leg een schone theedoek of aantal vellen keukenpapier op een bord en stort de kikkererwten er op. Wrijf ze zo goed mogelijk droog en leg vervolgens de theedoek of nieuwe stukken keukenpapier en strak omheen, zodat de rest van het vocht van de kikkererwten er in kan trekken, laat een uurtje staan. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de kikkererwten in het bakblik en besprenkel met de olijfolie. Roer door zodat alle kikkererwten bedekt worden met de olie. Kruid dan naar smaak met peper, zout en de specerijen die je wil gebruiken. Bak de kikkererwten zo’n 40 minuten, schudt regelmatig om. Bak ze tot ze beginnen te kleuren.

2. Tortilla strips

Ingrediënten
tortilla wraps
olie
kruiden naar wens: denk aan chilipoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, zeezout en zwarte peper

Benodigdheden
kom
bakplaat
bakpapier

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 190 graden. Snij de wraps in lange smalle repen en snij die vervolgens weer doormidden. Doe de reepjes in een grote schaal en besprenkel met olie. Meng de reepjes met je handen met de olie zodat ze allemaal bedekt worden. Doe er dan de gewenste kruiden bij en meng met je handen. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de reepjes allemaal naast elkaar er op. Zet 5-10 minuten in de oven en draai of schud de reepjes om. Bak weer voor een minuut of 5 á 10, let goed op want ze verbanden snel! Haal ze  uit de oven wanneer ze beginnen te kleuren en laat goed afkoelen. Een paar dagen houdbaar in een goed afsluitbare bewaardoos.

3. Geroosterde pompoenpitten

Ingrediënten
pompoenpitten

Benodigdheden
koekenpan

Bereidingswijze
Doe de pompoenpitten in een droge koekenpan en rooster ze tot ze beginnen te kleuren.

4. Smokey champignons

Ingrediënten
250 gram kastanjechampignons
1 eetlepel olie
1 eetlepel sojasaus
2 theelepels donkere basterdsuiker
2 theelepels Tabasco chipotle
2 theelepels uienpoeder

Benodigdheden
bakplaat
bakpapier

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160 graden. Veeg de kastanjechampignons schoon en snijd ze in dunne plakjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat ze elkaar niet of zo min mogelijk overlappen. Meng in een kommetje de olie, sojasaus, basterdsuiker en tabasco door elkaar. Bestrijk met een kwastje de champignonplakjes met het mengsel. Bestrooi met het uienpoeder. Bak de champignonplakjes ongeveer 35 minuten in het midden van de oven tot ze gedroogd en crispy zijn. Laat ze helemaal afkoelen.

Naar dit recept

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer