Vegan vanille cupcakes

Simpele maar oh zo lekkere basis vanille cupcakes zonder ei of melk. Helemaal vegan dus! Deze kun je eventueel nog versieren met gesmolten chocolade of een andere topping.

Afdrukken

Vegan vanille cupcakes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 4 reviews

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 400 gram bloem
  • 220 gram suiker
  • 1 1/2 teaspoons bakpoeder
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1/2 teaspoon zout
  • 360 ml. plantaardige melk
  • 90 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 120 ml. zonnebloemolie
  • 2 teaspoons vanille extract

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Zet 12 papieren cupcake vormpjes klaar in een muffinblik.
  • Meng de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda en zout in een kom.
  • Meng de plantaardige melk, basterdsuiker, olie en vanille extract in een andere kom en voeg aan het bloem mengsel toe.
  • Verdeel over de cupcake vormpjes en bak voor 20 – 22 minuten in de oven.
  • Wanneer een satéprikker er schoon uit komt wanneer je die in een cupcake steekt, zijn ze gaar.
  • Laat de cupcakes helemaal afkoelen.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

42 reacties

  • Reply Marit

    Zo die zien er mooi uit zeg! Dat wil ik gelijk proberen! Ik ben ook op weg naar Vegan van vegetariër…..?

    5 september 2017 at 10:51
  • Reply Marit

    Ik heb ze gemaakt, maar dan met donkere suiker, andere was niet in huis. Ze rijzen alleen niet veel als ik zou willen. Tips?

    5 september 2017 at 12:30
    • Reply Suzanne

      Hi Marit, wat jammer om te horen! Probeer het beslag niet te over-mixen, daarmee wordt het minder luchtig en dus compacter. En hou je precies aan de aangegeven hoeveelheden. Hopelijk lukt het een volgende keer beter!

      5 september 2017 at 12:45
  • Reply Marit

    Dus misschien meer door elkaar scheppen ipv mixen?

    5 september 2017 at 16:22
    • Reply Suzanne

      Ja, het in ieder geval niet te lang mengen, want dan gaat de lucht er uit.

      6 september 2017 at 10:10
      • Reply Patricia Donkersloot

        Goede tip

        22 november 2022 at 13:19
  • Reply Talitha

    Ik had ze laatst voor mijn verjaardag gemaakt en ze waren een groot succes! Meerderen vonden ze lekkerder als “gewone” cupcakes 🙂

    3 maart 2018 at 23:41
    • Reply Suzanne

      Alsnog gefeliciteerd met je verjaardag en wat goed om te horen!

      4 maart 2018 at 10:20
  • Reply Eline

    Hoeveel cupcakes kan je maken met dit recept

    2 oktober 2018 at 19:40
    • Reply Suzanne

      Ongeveer 12 stuks.

      3 oktober 2018 at 14:02
      • Reply Mariska

        Ik heb gisteren het recept geprobeerd, mooi alle correcte hoeveelheden genomen en kon er 19 grote cupcakes uit het recept krijgen 🙂

        15 augustus 2019 at 16:10
        • Reply Suzanne

          Goed om te horen, fijn dat je het nog liet weten!

          15 augustus 2019 at 17:52
      • Reply Mariska

        Ik heb er 19 grote cupcakes uit kunnen halen 🙂

        15 augustus 2019 at 16:12
  • Reply Roosje

    Perfect recept! Onze cupcakes zien er schitterend uit, smaken heerlijk en vooral… Ze roken zo lekker, pas uit de oven.
    Veel dank om dit te delen!

    1 december 2018 at 18:01
    • Reply Suzanne

      Wat goed om te horen, dank je voor het laten weten!

      4 december 2018 at 15:02
    • Reply Armine

      ik ook ?

      12 april 2021 at 14:10
  • Reply Evert

    He Suzanne, Mooi recept, maar zou je niet een zuur erbij doen, zodat die baking soda werkt? Groet! Evert

    27 februari 2019 at 10:54
  • Reply Barbara

    Wat een super cakejes. En wat rijzen ze goed. Ik heb ze zelf met half speltmeel/bloem gemaakt. En het zijn een soort bergen geworden. Wel de suiker 1/3 verminderd. Die vond ik erg veel.

    7 maart 2019 at 15:02
  • Reply Annemarie

    Heb van alles de helft gedaan, en dan een paar flinke lepels 100% pindakaas met stukjes en pure chocolade stukjes erdoor. Heerlijk! Heel goed basisrecept.

    10 maart 2019 at 10:01
  • Reply Mariska

    Kan dit recept ook met arachideolie gemaakt worden ipv Zonnebloemolie?

    14 augustus 2019 at 12:21
    • Reply Suzanne

      Ja hoor, dat lijkt me geen probleem!

      14 augustus 2019 at 14:47
      • Reply Mariska

        bedankt!! Ik probeer het dadelijk eens 🙂

        14 augustus 2019 at 15:11
      • Reply Mariska

        Het recept was perfect! Ik heb de teaspoon ook allemaal afgewogen zodat ik telkens dezelfde uitkomst krijg (1 teaspoon = 4gram), arachideolie en amandelmelk gebruikt. Ze waren zeer lekker!!

        15 augustus 2019 at 16:11
        • Reply Gitana

          Zo net dit recept gemaakt. De cupcakes zijn goed gelukt, alleen vond ik het wat zoet dus in het vervolg minder suiker en gemaakt met olijfolie want dat is de enige olie die ik gebruik. In het beslag proefde ik het maar in de cupcakes gelukkig niet! Bedankt voor het delen van dit recept.

          25 augustus 2019 at 21:47
  • Reply renova

    ik ben dit recept nu aan het maken maar 120 ml olie.. ziet er heel erg gek uit in het beslag het is teveel lijkt wel

    28 november 2019 at 21:34
    • Reply Suzanne

      Ik hoop dat het goedgekomen is?

      29 november 2019 at 11:11
  • Reply Leine

    De cakjes zijn erg lekker. Ik vind ze alleen wel heel erg zoet en dan heb ik al de helft van het suiker gebruikt.

    8 januari 2020 at 11:29
  • Reply Daphne

    ik heb dit recept gebruikt voor een inzameling actie verkoop op de school van me zoon, ze waren een hit, mensen kwamen zelfs het recept vragen,
    1 van de mooiste complimenten die er bij zat was: ik wist niet dat vegan zo lekker kon zijn.
    had ze nog een beetje opgepimpt door een deel met framboos en een deel met blauwe bessen te bakken.

    22 februari 2020 at 12:15
  • Reply Brenda

    Eergisteren gemaakt voor de verjaardag van onze zoon. Een van de gasten had een ei en melk allergie. Heb ongezouten soja melk gebruikt. Normaal vind ik die absoluut niet te drinken maar in dit recept goed te doen.
    Volgende x ga ik wel voor iets minder suiker.

    Ohja vond ze wel wat steviger dan gewone cupcakes, hoe krijg ik ze luchtiger?

    2 maart 2020 at 11:44
  • Reply Gina

    Is het ook mogelijk om ze met zelfrijzend bakmeel te maken of worden ze dan anders?

    20 maart 2020 at 11:50
    • Reply Suzanne

      Dat zou ik niet met zekerheid kunnen zeggen.

      23 maart 2020 at 09:09
  • Reply VeganChic

    Waar kun je die cupcake vormpjes kopen? Ik ze zien er namelijk goed en stevig uit.

    11 juni 2020 at 12:39
    • Reply Suzanne

      Jaren geleden gekocht bij Søstrene Grene!

      16 juni 2020 at 10:02
  • Reply Ryanne

    Ik ben zo blij met dit recept! Het lukt elke keer weer perfect (al verdubbel ik wel standaard de hoeveelheid vanille-extract). Bovendien is het heel makkelijk om mee te variëren. Ik voeg bijvoorbeeld koekkruiden toe voor speculaascakejes. Of cacao aan de helft van het beslag om half-om-half cakejes te maken. En nu staat er een lichting in de oven met rumrozijnen door het beslag. Echt een fijn basisrecept, dat op zichzelf ook al lekker smaakt en heerlijk luchtig is.






    25 november 2020 at 09:53
  • Reply Sterre

    Proeft eigenlijk vooral naar zonnebloemolie. Ik zal hiervoor eerder olijfolie of een andere soort gebruiken. Ze rijzen wel heel goed (ik heb 3 teaspoons bakpoeder gebruikt en ging ook prima).

    26 november 2020 at 15:26
  • Reply Sanne

    Moet je dit mixen met een garde of vlinder?

    4 januari 2021 at 13:06
  • Reply wileie

    w






    4 april 2021 at 09:31
  • Reply Irene

    Voor mijn kleindochter hartvormige “cupcakes” gemaakt. Heel luchtig en smakelijk. Dit basisrecept komt in ons familie kookboek! E dankt voor het delen 👌






    12 oktober 2021 at 20:21
  • Reply Leora

    het was heel lekker en we hebben er zelf nog wat smaken aan toegevoegd en we hadden geen muffinblik dus ze zijn misvormt maar dat maakt natuurlijk niks uit (als ik het nog niet heb gezegd ze zijn lekker) #StayVegan






    12 februari 2023 at 17:12
  • Reply Kirsten

    Mijn zoontje (met vele allergieën) heeft genoten van de muffins op zijn verjaardag! Zou het mogelijk zijn de muffins in te vriezen? Dan kan ik er telkens 1 voor hem uithalen en heeft hij ook wat lekkers.

    28 december 2023 at 12:00
    • Reply Suzanne

      Wat fijn! Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar volgens mij moet dat prima kunnen!

      2 januari 2024 at 14:00

    reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star