Oostenrijkse aardappelsalade (kartoffel salat)

Deze salade roept bij mij vele herinneringen op: dit was een vaste prik tijdens meerdere maaltijden op vakanties in Oostenrijk. Vroeger gingen we jaarlijks naar hetzelfde plaatsje Feistritz an der Gail in Karinthië. Wat een heerlijke vakanties waren dat: met een tot aan de nok toe volgeladen auto dicht tegen elkaar aangedrukt minstens twee weken zon, plezier en avonturen tegemoet. Een typisch gerecht dat er veel gegeten wordt is aardappelsalade. Heel anders dan de romige versie die wij hier kennen, die meestal op basis van mayonaise is. De Oostenrijkse aardappelsalade wordt meestal geserveerd met een grote Wienerschnitzel, precies zoals in mijn herinnering. Om even lekker terug in de tijd te gaan maakte ik de salade na én at er een vegan copycat Wienerschnitzel bij want ja: zelfs die kun je tegenwoordig krijgen! 

Ingrediënten voor 4 porties
1 kilo vastkokende aardappelen
240 ml. bouillon *
240 ml. water
snufje zout
1 tablespoon suiker
2 tablespoons/30 ml. witte wijnazijn
1 tablespoon dijon mosterd
1/4 cup/60 ml. zonnebloemolie
1 kleine rode ui, fijngesnipperd
6 kleine augurkjes, in kleine stukjes gesneden
2 eetlepels verse bieslook, fijngesneden
zwarte peper

* je kunt groentebouilon gebruiken, maar voor deze salade leek me ‘kippen’bouillon het lekkerst. Dit is uiteraard vegan en kun je vinden in de supermarkt in glazen potjes van het merk Bio Today.

Bereidingswijze
Schil de aardappelen, snij ze doormidden en vervolgens in grove plakjes. Doe de aardappelen samen met de bouillon, water, zout, suiker en 1 tablespoon azijn in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur dan iets lager, doe de deksel op de pan en laat 15 minuten zachtjes koken. Giet de aardappelen af en bewaar het kookvocht. Doe 120 ml. kookvocht (of vul aan met water als er niet genoeg is) in een kom en meng met de rest van de azijn, mosterd en olie. Voeg een halve cup aardappelen toe aan dit mengsel en prak dit er door tot een dikke saus. Voeg de rest van de aardappelen, augurkjes, ui, en bieslook toe en breng op smaak met peper. Het lekkerste op kamertemperatuur, dus probeer zoveel te maken als je van plan bent die dag te eten. De salade is koud niet zo lekker, het is daarom af te raden om dit in de koelkast te bewaren.

Lekker bij een vegan schnitzel. Ik kocht deze in de biologische supermarkt. Dit recept komt van de website van Cook’s Ilustrated.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer